Цените на месото продължават да се повишават драстично, което предизвиква сериозно притеснение не само сред купувачите, а и сред производителите и търговците.

 

Една от основните причини за това е сериозният спад в производството на месо, за който животновъдите предупредиха още преди месеци. Този спад вече се отразява на разликата в цените на пазара. През последните два месеца всички видове месо са претърпели значително повишение на цената. Например, цената на котлетите е скочила от 6,50 лв. на 10 лв., вратните пържоли, които се продаваха между 9 и 12 лв., вече струват над 14 лв., а се очаква цените да продължат да растат.

 

Пържолата и колбасите скачат двойно

Същевременно животновъдите се сблъскват с постоянно нарастващи разходи. В момента в България се произвежда само 40% от месото, което се консумира от българските потребители, 50% от свинското месо и 80% от говеждото. Около 100 000 тона пилешко месо се внасят годишно от чужбина.

 

Ръстът в цените на месото се усети още през февруари. В момента котлетите вървят средно по 13,75 лв., плешката – 13.50, вратните пържоли без кост - около16 лв., отчитат купувачи и продавачи. Досега свинското успяваше да задържи цената си заради свръх предлагането но свине в Европа, но след като Китай затвори пазара си за внос заради африканската чума, нещата се промениха, обясняват производителите.

 

„Износът на ЕС за Китай беше прекратен и съответно на пазара в Европа остана голямо количество свине, което трябваше да бъде реализирано. Това доведе до драстично намаляване на цената на животните, което пък повлия на големия спад на цените и затова в последните 2-3 години се задържаха ниски, проследяват хронологията от Асоциацията на свиневъдите в България. И така, въпреки огромната инфлация при храните, свинското месо, единствено сред продуктите успя да удържи цената си, обясняват от Комисията по стоковите борси и тържища, която следи пазара на едро.

 

Сега обаче, с по-високите цени в сравнение с година по-рано говеждото е скочило с 18 на сто, бройлерите – с 31%. Предлагането на свинско в целия ЕС спадна с около 15-20 процента в последната година и половина, а търсенето остава същото, което качва цените.

Ръстът се усеща по веригата - трупното месо се е повишило с над 50%.

 

Птицевъдите също отчитат по-високи разходи и производството в птицефермите също намалява, липсва и работна ръка. Инфлуенцата при птиците също оказва натиск върху цените. Така българското месо на щанда става все по-малко, отчитат производителите. Ударът се усеща най-вече при производството на колбаси в преработвателните предприятия. В момента килограм обикновено пилешко струва около 9-10 лева, а филето отива към 12-14. Замразените пилешки хапки, и то в малък грамаж – около 300-400 грама, са около 10 лева.

 

Българското месо е все по-малко, отчитат производителите. Традиционно България задоволява 40% нуждите си за месо, около 60 на сто остава внос, като тази тенденция се запазва. Ценовият удар се усеща силно в преработвателните предприятия за производство на колбаси – там се включват логистични фактори, освен производствените, затова има ръст до 60%.

 

Въпреки, че всички обективни фактори от бранша предупреждават потребителите да внимават с цените, защото много търговци се възползват от ситуацията и злоупотребяват с цифрите. Ако хората знаят цените на едро и видят, че пържола с кост или без кост е повече от 16 лева и стига до 20, ясно е, че има злоупотреба и надценките са по-високи, отколкото трябва.

 

Търговците прогнозират, че пържолите и колбасите ще продължат да поскъпват, макар и с ниски темпове. И сега консумацията на месо вече е намаляла, като клиентите в магазините купуват по-малки количества. Най-рязко е секнало потреблението на колбаси, които осезаемо вдигнаха цените си.

Източник: Уикенд