Пазарът продължава да е залят от фалшиви помади, гримове и парфюми въпреки уж засиления контрол и заплахите от солени глоби. Онлайн магазините успяват да зарибят стотици купувачи с атрактивните цени, които обаче в крайна сметка се оказват измамени.

 

Статистиката е повече от шокираща – само за това лято митничарите са задържали над 6 млн. козметични стоки менте, а за септември бройката е 80 000, като забележете – повечето са имитации на световно известни марки. Излишно е да споменаваме, че в преобладаващата част от случаите въпросната продукция е опасна за здравето и причинява кожни увреждания и/или тежки алергии.

 

Разбира се при все по-обедняващия потребител, особено при социално слабите, цената се оказва определяща за покупката на дадена стока. В повечето случаи началото на пътя на фалшификатите води от Турция, Хонконг, Китай, Иран и Индонезия. Потребители алармират, че са били измамени и нетрайните като аромат парфюми са нанесли увреждания по кожата им, като най-безобидните сред тях са зачервявания, алергии и възпаления.

 

Парфюмите имат особено фрапантна разлика с оригиналите. И макар да са наясно, че не могат да си купят качествена стока за тази цена, за потребителите отново водеща е именно тя. В опитите им да сигнализират за некачествената стока, потребителите биват блокирани от страна на продавача.

 

Парфюми менте заливат пазара

 

Форумите в интернет все по-често биват залети от оплаквания за фалшива козметика. До вносителите и търговците на оригиналните козметични марки у нас също достигат все повече оплаквания. От бранша уточняват, че за съжаление последиците за потребителите са най-видими от продуктите за грижа за кожата. Освен това експертите допълват, че в много от микстурите се съдържат съставки, които са забранени и опасни. С течение на времето фалшификаторите стават все по-изобретателни, а продуктите съответно – все по-опасни за потребителите.

 

Обикновено фалшификатите на границата са добре прикрити сред други стоки, а пътят им остава неясен. Най-често те биват маскирани между легални стоки.

Експертите предупреждават да сте особено внимателни в социалните мрежи, тъй като именно там напоследък измамниците са се увеличили ударно. Те подчертават, че при фалшификатите баркодът се трие много лесно и няма подробна информация за състава. И най-вече – всеки трябва да е наясно, че не може да купи качествен продукт, ако се продава под себестойността му, това е нереално. 

 

Парфюмите ментета не са безобидни, тъй като съдържат високи концентрации на изкуствени ароматни химически съединения, които могат да предизвикат алергична реакция дори и при по-малко чувствителни хора. Затова техният съвет е да купувате само от реномирани парфюмерии и големи онлайн магазини.

Източник: Уикенд