Паника и ужас смрази кръвта на две дузини българи, имали неблагоразумието да летят на борда на нискотарифната компания Уиз Еър на връщане от Абу Даби. Вместо да кацнат благополучно в София, те били жестоко измамени и стоварени във Варна, от където трябвало да се лашкат 5 часа в раздрънкани автобуси до столицата. Но ужасът не свършил с това. Самолетът на Уиз Еър закъснял 4 часа на летището в Абу Даби и сънародниците ни били изоставени на адската жега без осигурена вода, храна и елементарен комфорт. Няколко пътници получили хипертонична криза, а децата и по-лабилните туристи изпаднали в нервен срив с паник атаки, свидетелстват очевидци на ужаса.

 

Паника на борда на Уиз Еър! Взеха българи за заложници. Гранична полиция на крак

За капак, на Варненското летище препатилите курортисти били заплашени с арест ако си потърсят правата. Самолетът бил наобиколен от камионетки на Гранична полиция, а на борда нахлули въоръжени ченгета, които заплашили пътниците, че ако не се ометат на секундата, ще бъдат изведени с белезници. "Дадоха ни 10 минути да си помислим дали да слезем доброволно от самолета или ще ни арестуват, включително и децата, които се намират тук", обясняват още недоволните пътници.

 

Паника на борда на Уиз Еър! Взеха българи за заложници. Гранична полиция на крак - Снимка 2

Необичайната ситуация е от петък, 26 май. Сагата започнала в Абу Даби, откъдето самолетът излетял с близо три часа закъснение. Това довело до невъзможност пътниците да пристигнат в столицата поради план за ремонт на летището. По информация на очевидци от самолетната компания са знаели, че кацането на летище София няма да бъде позволено. Въпреки това, без предупреждение, качили всички на самолета. Само 15 минути преди кацането във Варна пилотът обявил, че ще се приземят на погрешното летище.

 

Паника на борда на Уиз Еър! Взеха българи за заложници. Гранична полиция на крак - Снимка 3

“Поръчани са пет автобуса, които трябва да извозят всички ни от летище Варна до София. Това означава, че една голяма част от нас няма да могат да отидат на работа или да си свършат ангажиментите", казва една от жените, която отказва да слезе от самолета. "Защо ние, които плащаме вашите заплати, трябва сега да се возим с автобуса, да отменим всички ангажименти, които имаме, а вие - хората, на които ние плащаме, трябва да се приберете със самолет", питат пътниците.

 

"Няма достатъчно екипаж, който да ви превози законно. Аз също водя преговори с компанията. Предал съм, че отказвате да слезете", казва екипажът на самолета.

Клиентите на самолетната компания определиха случилото се като гавра спрямо тях. В ТикТок бяха споделени кадри от необичайния случай.