Ексслужители в ръководеното от Иван Драшков руско направление на ДАНС, по чието време България стана нарицателна като „троянски кон” на Москва в ЕС и НАТО, са инсталирани на съветнически постове в парламента и правителството.

 

Най-пресен е трансферът на Георги Великов, осветен от Комисията по досиетата като агент Кирязов от ДС. От няколко седмици Великов предава безценния си опит за защита на националната сигурност на депутата от БСП Борислав Гуцанов. Всъщност за агент Кирязов този пост е своего рода понижение. Преди 2 години той е консултант на служебния премиер Стефан Янев. Според запознати Янев никога преди това не е виждал своя съветник, но след натиск от близки до митичния кръг „Монтерей” е принуден да го назначи.

 

Опитите на генерала да се опълчи на спуснатото указание заради скандалното минало на Великов не дават резултат. Кукловодите в сянка държат на своето и агент Кирязов получава достъп до цялата секретна информация, преминаваща през кабинета на премиера.

 

Спазвайки духа на конспирацията, назначението на Великов не е обявено публично. След подвизите му в контраразузнаването няма и как да е иначе, обясняват запознати. В ДАНС някогашният доносник на комунистическата държавна сигурност Георги Великов се издига до шеф на дирекцията, която се бори с руските разузнавачи у нас. Преди него ключовият пост е заеман от Иван Драшков и Цветлин Йовчев, чието протеже е Великов.

 

Любопитно е, че в управляваната от Великов агенция се намира и звеното за контратероризъм. През 2013г. подчинените на агент Кирязов участваха в изфабрикуването на скандала с фалшивите бюлетини в Костинброд. Благодарение на раздуханата от Мая Манолова изборна афера ГЕРБ падна от власт, за да дойде кабинетът на Пламен Орешарски. Новоизбраният вътрешен министър Цветлин Йовчев набързо изтегля от ДАНС своето протеже. Георги Великов става шеф на кабината му и лично контролира започналата чистка в МВР. Забъркан е и в скандала „Червей", довел до източване на информационните масиви на вътрешното министерство.

 

От МВР експертът в борбата срещу руските шпиони се прехвърля на работа в Българския енергиен холдинг. Според доклади на западни спецслужби, холдингът, който контролира цялата българска енергетика, е превзет от агенти за влияние на Москва.

 

След падането на кабинета на Орешарски Георги Великов набързо е разкаран от енергетиката и започва частен бизнес. Ловецът на руски шпиони се потапя в сенките, надявайки се да бъдат забравени неговите минали подвизи. Явно не се е справил добре с тази задача, след като червеният депутат Борислав Гуцанов се сеща за него и го кани за свой съветник. Или пък такава е поръчката на неговите покровители от кръга „Монтерей”, каквато версия имат хора от службите.

 

Отделът на Драшков в ДАНС се намърда в „сглобката“

Митичният приятелки кръг на ченгетата от ДС не губи позициите си и в правителството на „Промяната”. Както при Стефан Янев, и към акад. Николай Денков е веднага закачен бивш кадър на службите от кръга на Иван Драшков. Някогашният зам.-шеф на ДАНС Веселин Марков става съветник на министър-председателя по въпросите на военно-промишления комплекс. Всъщност Марков тъче на два стана. Той е и парламентарен сътрудник на лидера на ДСБ Атанас Атанасов, който е отявлен противник на руското влияние у нас. В парламента тъмносиният политик е член на вътрешната комисия и отговаря за контрола над спецслужбите.

 

Странно, но съветникът му Веселин Марков не крие своята крепка дружба с Иван Драшков, чиято дясна ръка е в ДАНС. Двамата дори се спрягат за част от проруския кръг „Монтерей”, който според слуховете от десетилетия контролира политиката в България.

 

След смъртта на вдъхновителя на „Монтерей” ген. Любен Гоцев, Драшков бе спряган за негов наследник. Мълвата тръгна, след като Драшков и Веселин Марков се появиха на погребението на Гоцев, с когото поне официално бяха люти врагове.

Източник: Уикенд, crimesbg.com