Тази година, на 28 май, по повод Световния ден на множествената склероза ще се проведе медийно събитие, озаглавено „Кутия за приказки”. Тази година темата на кампанията е „Диагноза“. Събитието е част от Здравна кампания за повишаване на осведомеността към редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания в България. Целта му е да послужи като платформа за увеличаване на информираността за тези заболявания, чрез споделяне на реални пациентски истории от България. По време на събитието експерти в областта на неврологията ще ни запознаят с важни аспекти, свързани с диагностиката и лечението им.

 

Множествената склероза е често заболяване на централната нервна система (мозъка и гръбначния стълб), засягащо около 2.9 милиона души в света и около 5000 в България. Оптичният Невромиелит, е рядко заболяване, което може да дебютира със симптоми на Множествена склероза и обратно. Вероятно в България има 60 до 80 пациента, като разграничаването на двете заболявания (точната диагноза) е от решаващо значение за резултата от лечението.

Множествената склероза се категоризира като хронично прогресиращо автоимунно заболяване на централната нервна система и засяга хора още в млада възраст - най-често между 20 и 40 години, в периода, когато градят кариера и семейство. Именно това подчертава и социалната значимост на болестта. В контекста на Световния ден на множествената склероза, събитието на 28 май ще подчертае важността на ранното разпознаване на симптомите на това заболяване и разграничаването му от Оптичния Невромиелит. Основната мисия на „Кутия за приказки” е да акцентира върху ранната диагностика и лечение, като по този начин ще насочи вниманието към необходимостта от по-добра осведоменост сред младите и техните близки. В рамките на събитието Дарин Ангелов и Евелин Костова ще разкажат две истории на пациенти с множествена склероза и оптичен невромиелит. Историите целят да покажат както предизвикателствата, пред които са изправени пациентите и техните семейства, така и начините, по които ги преодоляват и намират подкрепа. По време на събитието Академик Иван Миланов, Председател на Българското Дружество по Неврология, ще сподели новости свързани с лечението и диагностиката на тези заболявания.

Организатори на събитието са д-р Мария Трифонова и д-р Иван Томов, създатели на медицинския информационен портал - Diagnosa.info. Мисията на платформата е да предостави на пациентите актуална и научнообоснована медицинска информация за най-доброто от съвременната медицинска практика и наука и да им помогне да бъдат подготвени и активно ангажирани в лечебно-диагностичния процес с цел постигане на най-добри резултати.

 

Медийното събитието ще се проведе на 28 май (вторник) от 15:30 часа в галерия „Нюанси“, намираща се на ул. „Иван Денкоглу“ 42 в София.

 

Повече можете да научите на Медицинския информационен портал за пациенти Diagnosa.info, тук - https://diagnosa.info/.

 

За контакт с медиите:

ПР екип:

Десислава Авджиева: [email protected], 0887 254 317

Светослава Давидова: [email protected], 0884 802 806

Петра Войнска: [email protected], 0882 473 104