Маститият наркотрафикант и знаков бандит Емил Първанов – Ембака, също е излязъл тайно и предсрочно от пандиза като тартора на Наглите Прокопи Културиста. Припомняме, че бандитът от Сандански излежаваше 10-годишна присъда за убийство с камък на охранителя на строителен обект на АМ „Струма“ Николай Чивиев.

 

Той обаче е бил пуснат на свобода още през лятото, след като подал молба до компетентните органи, че вече е излежал 2/3 от присъдата си, а от съда удовлетворили молбата му за амнистия.

 

Емил Първанов – Ембака влезе в затвора през 2017 г., след като на 26 май 2015 г. уби в кърваво меле началника на охраната на пътностроителната фирма „Агромах“ Николай Чивиев.

До ужасяващия инцидент се стигна, след като популярният в Югозападна България наркотрафикант навлезе с автомобила си в строящ се участък на АМ „Струма“, а Чивиев се опита да го спре.

 

В разразилата се схватка  бившият френски легионер потроши предното стъкло на автомобила на Ембака с бухалка, а в отговор Първанов строши черепа му с огромен камък. Впоследствие Емил Първанов офейка и беше издирван повече от 3 месеца от органите на реда, преди да се предаде. Ембака прекара 8 месеца в килия в следствения арест, после беше пуснат под домашен арест, а съдът в Благоевград го осъди на 12 години затвор.

 

На по-горна инстанция обаче присъдата на Ембака беше намалена с 2 години. Той трябваше да  излезе от затвора през 2025 г., но през лятото е пуснат предсрочно на свобода заради добро поведение зад решетките.

 

Запознати твърдят, че Ембака е платил 100 000 лв. за предсрочното си излизане от затвора и че като свободен човек отново е поел трафика на дрога. 50-тодишният гангстер е смятан за един от основните трафиканти на кокаин и марихуана, а мълвата гласи, че той контролира няколко оранжерии за лека дрога около родното му село Лешница.

 

Емил Първанов и хората му захранват с марихуана почти целия пазар в София, голяма част от продукцията се разменя за кокаин с трафиканти от Албания, прекарващи стоката си през българо-гръцката граница.

Според оперативни данни на МВР след излизането от затвора Ембака отново е възвърнал позициите си в наркобизнеса.

 

Дори и след като влезе в затвора през 2017 г., Емил Първанов – Ембака, продължи да ръководи своята наркоимперия от килията. Разправят, че Ембака е ръководил бизнеса чрез вярната си съпруга Десислава, която получавала инструкции от него в стаята за младоженци към затвора при свижданията два пъти в месеца.

 

През февруари 2022 г. антимафиотите успяха да нанесат сериозен удар по наркоструктурата на Ембака, след като спипаха съпругата му Деси в момент на сделка с 1.2 кг. кокаин пред семейното имение в Лещница.

 

Криминалисти запознати с разследването на случая разказват, че в стаята за свиждания към затвора, където Ембака излежавал присъдата си за убийството на Николай Чивиев, била поставена подслушвателна техника. Така ченгетата научили, че половинката на наркотрафиканта Десислава, трябва да посрещне приближения му Андон Янев – Дончо Прицела, който пристига с доставчик на кокаин от Велико Търново. Деси трябвало да плати 170 бона, а срещу тях да получи 5 кг. кокаин.

 

Освободиха тайно от затвора трафиканта Ембака

 

При реализирането на акцията на ГДБОП обаче, антимафиотите откриват само 1.1 кг. кокаин, като според запознати Дончо Прицела съумял да скрие някак си останалите пакети с дрога. Според друга версия, ченгетата просто забравили да отчетат коректно конфискуваното при акцията количество.

 

В крайна сметка съпругата на Ембака се размина без присъда за участието си в мрежа за трафик на кокаин. Вината пое Дончо Прицела, който все още чака осъдителната си присъда. Според версията на Прицела, Десислава, която пътувала с него в колата до собствения си дом, не знаела, че в автомобила се превозва кокаин. Тя била помолена от Прицела да му даде пари назаем и затова влязла в къщата си, а малко след това се върнала с пачките.

 

Ембака така и не бе привлечен като обвиняем в този наркопроцес, макар именно той да е реалният инициатор на сделката с кокаина. Твърди се, че от прокуратурата умишлено не дали като доказателство записа от разговора между Ембака и жена му, тъй като се опасявали да не избухне грандиозен скандал, че в затворническите младоженски стаи се монтират незаконни подслушвателни устройства.

Източник: Уикенд, crimesbg.com