„Не можеш да се вкопчиш в живота. Аз съм длъжна да се науча как да го напусна с класа. Животът ми го заслужава!“, откровеничи актрисата Цветана Манева за биографичната й книга от авторите Яна Борисова и Георги Тошев, която излезе неотдавна.

Поводът да припомним тези й думи е 80-ия юбилей на примадоната на българското кино.

 

В личен план Цветана Манева е щастлива и снимките от семейните й архиви са доказателство за това. В творчески също – къриеата й е достойна за уважение и подражание. Но в обществен, глобален?

 

„Оказва се доста непрактично да си възпитан напоследък. Не знам как стана така, че цинизмът и простащината превзеха всичко… Светът стана много срамно място. Изпитвам огромно чувство за срам. Срам ме е като гледам по телевизията много от хората, които говорят там. Телата им, коремите им, начинът, по който говорят… По цял ден сме свидетели на парад на некадърност, на посредственост…“.

 

Въпреки всичко актрисата вярва в младите, защото вярва в диалектиката. Мисли, че им помага, доколкото може и ги научава да мислят и говорят на глас за да имат стремежа да разбират себе си, признава кинолегендата в книгата „Тя, Цветана Манева“ .

 

И точно те, младите в театъра промених решението й да си тръгне окончателно от сцената, след като бе казала, че приема последните аплодисменти.

Източник: Уикенд