В понеделник – 5 юни, опасен престъпник, излежаващ 30-годишна присъда в Софийския затвор за обир и убийство на полицай, е бил арестуван от полицията в грузинската столица Тбилиси при неуспешен опит за въоръжен грабеж на хранителен магазин.

 

След задържането му, полицейските власти в Тбилиси бързо разбират, че Николов е от България и е обявен за издирване чрез скрита червена бюлетина на Интерпол по искане на властите в София, след като е успял да избяга от затвора и от България.

 

Осъден за убийство на полицай избяга тихомълком от България, а двама министри го прикриха

Този случай, макар и скандален, е реален, а не сценарий от нискобюджетен полицейски сериал. Най-скандалното е, че е бил умишлено потулен от бившия шеф на МВР Иван Демерджиев и правосъдният министър Крум Зарков.

 

Двамата министри във вече разтурения служебен кабинет на Румен Радев , лично са дали указания на подчинените си в Министерството на правосъдието и в МВР да пазят в строга тайна бягството от България на Владимир Николов, осъден на 30 години затвор заради убийството на полицая от Своге – Любомир Митов. 

Старши полицай Митов бе застрелян с 2 куршума на 10 юли 2009 г., след като подгони с патрулния си автомобил джипа, управляван от Владимир Николов и партньора му Красимир Димов. 

 

Преди да се стигне до престрелката с убит полицай, Владимир Николов и Красимир Димов нахлуха маскирани и въоръжени в къщата на бизнесмена Красимир Пенев - Американеца в село Бов до Своге, пребиха и завързаха жена му и бавачката на детето му и офейкаха от дома, задигайки джипа на бизнесмена. Патрул обаче засече джипа и подгони бандитите, а в завързалата се престрелка Владимир Николов уби полицая Любомир Митов. В крайна сметка въоръжените бандити бяха задържани от командоси, а през 2012 г. ги осъдиха окончателно.

 

За въоръжения грабеж и убийството на полицай Владимир Николов беше осъден на 30 години затвор при строг режим, а съучастникът му Красимир Димов - на 15 г. На делото срещу Николов и Димов стана известно, че убиецът на полицай Любомир Митов е планирал да ликвидира и двете жени при въоръжения обир, но ортакът му го спрял.

 

За съжаление, тази брутална, но вехта кървава история има своето прясно продължение. На 30 май т, г. въдвореният в Софийския затвор Владимир Николов съумява да избяга не само от пандиза, но и от България. Всъщност бягство от затвора няма – на 27 май Владимир Николов е пуснат в еднодневен отпуск от началника на Софийския затвор заради добро поведение и усърдна работа зад решетките.

 

След като Владимир Николов не се връща в затвора чак до 30 май, от ГДИН го обявяват за беглец. Информирани са и МВР, като от полицията предлагат официално да съобщят на медиите, за избягалия убиец, тъй като той е общественоопасен и способен да извърши и други тежки криминални престъпления.

 

Двама министри издадоха устни заповеди този случай да се пази в тайна – Крум Зарков и Иван Демерджиев. И двамата са казали на подчинените си да потулят временно случая, тъй като, ако историята с бягството на опасен убиец се разшуми медийно ще се удари по имиджа на служебното правителство в твърде неподходящ момент“, разкрива столичен полицай от отдел „Издирвания“.

Той не крие потреса си от действията на Демерджиев и Зарков, тъй като се е познавал лично с убития полицай от Своге Любомир Митов.

 

След като службите са информирани за бягството на Владимир Николов, стартира секретна операция по издирването му. Оказва се обаче, че убиецът на българския полицай не за първи път е бил пускан нерегламентирано в отпуск от Софийския затвор и че докато е излизал регулярно на свобода, Николов е успял да се снабди с фалшив паспорт, с който е напуснал България.  Само през последните 2 години е излизал тайно от затвора поне 10 пъти. Бил е уреден и с работа зад решетките, за да се стопява присъдата му. Заради това се очаква да има сериозна чистка в затворите от новия правосъден министър, коментират запознати.

 

При разследването, извършено от Тбилиси става ясно, че Николов е влязъл в Грузия със самолетен полет от България през летище София, използвайки фалшив паспорт на грузински гражданин. Рецидивистът ще бъде екстрадиран в България до 2-3 седмици.

 

Ченгета се възмущават от наличието на „дълбока държава“ и в службите за сигурност, заявявайки, че правоохранителните служби у нас успели да потулят грандиозния скандал с бягството на въдворен в затвора убиец и последвалото му задържане в друга държава. Питат се обаче какво щеше да стане, ако бе извършил друго убийство в България.

Източник: Уикенд,  crimesbg.com