Какво лято ще е, ако семейство Евгения и Николай Баневи не измислят някой тарикатлък в курортите по морето, на които са сложили ръка! Посетителите на къмпинг „Каваци“ се оплакват, че милионерите, подсъдими от няколко години за тежки икономически престъпления, са превърнали улица към плажа в платен паркинг. За да се отиде до морето, Баневи събират 10 лева такса от всяка кола, спряла на този импровизиран паркинг. 

 

Само че въпросната улица е общинска и с тази идентификация тя е отбелязана в кадастъра. Затова Баневи нямат никакво право да събират такса. А това, че им е хрумнало да превърнат улица, която принадлежи на общината в Созопол, в паркинг и да печелят от нея, е поредно- то доказателство, че за тях законът е врата в полето.

 

Плажът на къмпинг „Каваци“ е едно от най-привлекателните кътчета по Черноморието и привлича хиляди. По 10 лева от кола, можем само да предполагаме какви пари отиват в ръцете на Баневи, които от години демонстрират незачитане на правила и закони.

 

Ортаци в бизнеса ли са община Созопол и семейство Баневи?

Кметът на община Созопол - Тихомир Янакиев

Интересно е обаче защо в кметството в Созопол се правят, че не виждат това безобразие. Още повече, че на самата улица има табелка, която изрично уточнява, че това е общински път със свободен достъп. Недоволни от таксата, събирана на незаконния паркинг, задават логичния въпрос: ортаци в бизнеса ли са Община Созопол и семейство Баневи? Не се ли притеснява кметът Тихомир Янакиев, че може да тръгнат всякакви слухове и обяснения за неговото скандално бездействие?

 

За Баневи е ясно – те имат опит в подобни начинания. Преди години бяха поставили бариера на курорта „Русалка“ и събираха по 8 лева такса от всеки, тръгнал към плажа, въпреки че той е изключителна държавна собственост и достъпът до брега и морето е свободен.

 

„Русалка“, както е известно, подобно на „Каваци“ е приватизирана от Банев, който дори обмислял навремето къде на шега, къде съвсем сериозно да я превърне в свое княжество, подобно на Монако, както си припомнят и досега с усмивка отлично запознати с кроежите на олигарха в силните му години.

 

Разбира се сметките му се оказаха криви, но той години печелеше от бариерата на „Русалка“. Явно сега прилага стария номер и на „Каваци“. На южния къмпинг семейство Баневи се завърна след дълги битки с фирма „Джи Ен Джи 90 ООД“.  На тази фирма самата Евгения Банева отдава стопанисването на къмпинга, в който тя и съпругът й, видният приватизатор Николай Банев, не са забили и един пирон, не са дали и един лев за ремонт или поддръжка.

 

В един момент обаче подсъдимата фамилия решава да си върне златната кокошка, още повече, че наемателят е положил достатъчно грижи, за да изчисти и модернизира „Каваци“. Започват дълги съдебни битки, подплатени със спиране на тока от Евгения Банева, без да се съобразява, че наемателите плащат редовно сметките. Тя оставя без електричество близо 12 часа 500 туристи в разгара на сезона през 2017 г. След серия от подобни скандали, Баневи най-накрая успяват да завладеят къмпинга.

 

Районният съд в Бургас решава, че с Каваци трябва да се разпорежда фирмата на Евгения Банева „Русалка Холидейс“. И резултатите не закъсняват. Като начало, който иска да отиде до плажа, трябва да извади 10 лева, за да паркира на общинската улица. А кметът на Созопол Тихомир Янакиев стиска очи и не вижда какво се случва в разгара и на този сезон. Защо ли?! Обратно на това поведение, когато Баневи са вкарани във владение на къмпинга, той лично проявява изключителна активност, припомнят си очевидци.

 

Да припомним къмпинг „Каваци“ е приватизиран от фирмата на Банев „Хелио Тур-С“ през 1997 г., заедно с къмпингите Градина, Веселие, Златна рибка, Черноморец, резиденция Созопол, а също и няколко ресторанта и други печеливши обекти. При това на символичната цена от 700 000 долара! И което е още по-скандално, той дори не плаща и тях, а дава едва 70 000 долара, като уговорката е да плати другите пари някога, неясно кога.

 

Така се получава, понеже зад гърба на олигарха стоят бивши министри от времената на Тодор Живков и ченгетата от ДС. След това повечето от тези апетитни обекти, са дадени под наем и разпродадени.

Източник: Уикенд