Факт е, че приказките за охлаждане на цените и пукане на „имотния балон“, са просто „бля-бля“. Напук на всички твърдения, че цифрите се укротяват и спират да нарастват и теориите на брокери по недвижимости, истината е, че цените продължават да хвърчат главоломно като обезумели. В най-атрактивните столични райони, са направо страшни, а кандидат-новодомците направо са се хванали за главите.

 

Вероятно инвеститорите са предвидили апартаментите от над 120 квадрата за баровци, предвид цените, на които се предлагат и могат да им съдерат по „няколко кожи“, без да ги заболи. През последните няколко дни брокерите искат от клиентите си не по 2 000, а двойно по-висока цена – 4 000 евро за квадрат, за апартамент в „Борово“.

 

В кварталите „Стрелбище“ и „Иван Вазов“ цените са като за ново строителство – около 3 500 – 4 000 евро за квадрат, макар навсякъде да се твърди, че уж не са мръднали от лятото. За съжаление жилищата стават все по-безумно скъпи, а скоро ще се оскъпят и още повече с новите данъци и такса смет.

 

Охлаждане на цените ли?! Искат по 4000 евро на квадрат за апартамент в „Борово“

Прави впечатление, че народът се юрка да купува апартаменти, без да им пречи презастрояването и фактът, че уж престижни квартали се превръщат в гета – блок върху блок, без каквото и да било свободно пространство.

 

Не по-различна е и картината в кв. „Манастирски ливади“, но пък там новото строителство се предлага и за по-скромни купувачи. Затова и все още се намират жилища за по 2-2 00 евро на квадрат, но в този район баровските имоти са на цената на къща. Вероятно това е и причината, поради която мнозина се отказват и решават да си купят къща в покрайнините на столицата.

 

Към днешна дата по-обикновена, стара и не много голяма къща в Бояна, Горна баня или Драгалевци може да се намери за 300 – 400 хил. евро – цената на по-голям апартамент в Южна София. Съветът на експертите е да прецените сами, но задължително огледайте повече обяви, за да не затънете в кредити за жилище в многоетажен блок на цената на супер жилище в Испания или Германия например.

Източник: Уикенд