Застреляният на 31 януари пред къщата си в затворен комплекс в „Горна баня“ Мартин Божанов – Нотариуса е бил провъзгласен за наследник на безследно изчезналия бивш следовател Петьо Петров – Еврото в рекетьорската схема с оправяне на съдебни дела и опраскване на баровци със сенчест бизнес. Това разкриват потърпевши от кримидейността на 51-годишния аферист. Според думите им Божанов е бил активен сътрудник на прокуратурата и ГДБОП, осигурявал е на държавното обвинение кошаревски свидетели от кримиконтингента по редица знакови дела и активно е участвал в изнудването както на подсъдими, така и на съдии и прокурори, които не са играли по свирката му.

 

Запознати с дейността на Мартин Нотариуса са категорични, че неговото влияние в съдебната система рязко се е разширило след избора на Иван Гешев за главен прокурор през 2019 г. Твърди се, че Божанов е бил от най-доверения и приближен кръг на Гешев и че под давлението на бившия обвинител №1 е работил в тандем с Петьо Петров – Еврото и съпругата му Любена в закриляната от прокурори, съдии и полицаи банда за рекет „Осемте джуджета“.

„Нотариуса беше главен помощник на Любена Павлова и се явяваше по нейни дела в съдебна зала, без да има това право.

Той беше част от „Осемте джуджета" и за мен убийството му е поръчано, за да бъдат заметени следите на тази афера“, коментира бизнесменът Илия Златанов. На 24 март 2020 г. собственикът на завода за асансьори „Изамет“ е принуден да подпише протокол в сградата

на Специализираната прокуратура, че е получил 35 килограма златни монети, иззети година по-рано при акция на ГДБОП и прокуратурата от дома на сина му Явор. Златото обаче не е върнато на Златанови, а е натоварено в колата на Любена Павлова, тогавашна съпруга на Пепи Еврото. Неофициално се твърди, че плячката от 35 килограма злато е откарана от Любена Павлова в частния клуб за магистрати на Мартин Божанов на улица „22 септември“ №7 и впоследствие е разпределена между няколко участници.

 

Съществували и оперативни данни, че седмици след кражбата на златото Мартин Божанов е пътувал за Гърция заедно с Пепи Еврото и жена му, за да уреди на семейството покупка на луксозни имоти в Солун. Любена Павлова е собственик на кафене на крайбрежния булевард „Леофортос Никис“ №13 в Солун, както и на още две търговски помещения на престижни локации. Смята се, че покупката на имотите в Солун, които се водят официална собственост на гърци, са минали с посредничеството на Мартин Нотариуса

 

Божанов урежда и други два топ имота на Пепи Еврото и Любена Павлова в най-скъпия квартал в София – „Бояна“. През май 2020 г. Любена купува две къщи в „Бояна“ от фирма на бившия митничар Георги Бъзовски, плащайки общо 910 000 лв. за имотите. Според запознати, Бъзовски е придобил по-рано имотите от Мартин Божанов.

Впоследствие една от къщите е продадена за сумата от 870 000 лв.

 

След драматичния развод между Пепи Еврото и съпругата му Любена през 2021 г. Мартин Божанов заема страната на Павлова и рязко влошава отношенията си с Петров. Нещо повече – Пепи Еврото обвинява Мартин Нотариуса, че е съучастник на Любена Павлова в кражбата на престъпното му богатство, оценявано на над 50 млн. евро.

 

„Милионите на Пепи Еврото бяха управлявани от Любена, а когато двамата се разделиха със скандал, тя на практика сложи ръка върху цялото му богатство.

 

В опит да я принуди да върне парите, Пепи Еврото отвлече от Любена сина им“, разкриват запознати.

 

Миналата пролет в разгара на избухналата война между тогавашния главен прокурор Иван Гешев и наследилия го впоследствие негов заместник Борислав Сарафов изпадналият в немилост Пепи Еврото избяга в Дубай заедно с 5-годишния си син. Впоследствие детето е върнато тайно на Любена Павлова, след като Пепи Еврото постъпва в болница в Емирството. И до днес но е известна съдбата на Петьо Петров – върви слух, че той е починал от инфаркт в Дубай, други обаче са на мнение, че Пепи Еврото е инсценирал смъртта си.

 

Мълви се, че през последната година от живота си Мартин Божанов – Нотариуса е притискал прокурори и съдии от кръга на Пепи Еврото с компромати, заснети в ресторант „Осемте джуджета". „Божанов твърдеше, че е наследил от Пепи Еврото стотици видеозаписи с плащане на подкупи на магистрати в ресторант „Осемте джуджета" в опит да принуди влиятелни прокурори да участват в схемите му. Заради това една от водещите версии на разследването за убийството му е, че той е ликвидиран, за да не бъде разплетено участието на съдии и прокурори в престъпната рекетьорска империя“, разкриват запознати.

 

Миналата есен Мартин Божанов - Нотариуса е привлечен като защитен свидетел на прокуратурата по образуваното дело срещу Петьо Петров – Еврото и Любена Павлова и че е дал показания, стоварващи цялата вина върху бившия следовател и оневиняващи бившата му съпруга. Заради това на Божанов, а и на Любена Павлова била назначена полицейска охрана. Само седмица преди Нотариуса да бъде ликвидиран от наемен убиец, охраната му е свалена поради „отпаднала необходимост“.

 

„Разследването на убийството. на Мартин Божанов най-вероятно ще остане неразкрито, освен ако килърът не бъде заловен. Нотариуса се е забъркал в стотици престъпления през годините и кръгът от хората, които имат мотив да го застрелят, е огромен. Не бих се учудил, ако е застрелян от действащ полицай“, коментира столичен криминалист.

Източник: Уикенд, crimesbg.com