Скандалният кмет на Варна, който управлява морската столица от 2013 г. – Иван Портних, е поредният, който попадна на мушката на прокуратурата, макар и с огромно закъснение като резултат от „дълбокия катарзис“, обхванал най-високите етажи на държавното обвинение.

 

Доскорошната гордост на ГЕРБ е привикан на 07 юни във варненската окръжна прокуратура, където го чакат, за да го обвинят за „дупката“ в центъра на града и апорта на варненските акции от Пловдивския панаир в компанията на Георги Гергов „Пълдин туринвест“.

 

Обръчът около варненския кмет Иван Портних се затяга

Да уточним, че през април, той получи първото си обвинение – за канализационна тръба, която напълни с фекалии Варненското езеро. Така Портних има-няма за два-три месеца ще има втори сблъсък с прокуратурата. Всъщност „дупката“ в центъра на Варна и акциите на Пловдивския панаир, са тясно свързани. През 2017 г. правителството на ГЕРБ подари 29% от панаира на Община Варна. Това е един вид заменка с т.нар. дупка в центъра на града. Тя представлява огромен изкоп – на това място през социализма, е трябвало да бъде вдигнат огромен универсален магазин. Както множество проекти от онова време и този остава нереализиран поради липса на средства.

 

След промените общината уж намира частен инвеститор, с когото създава смесена фирма и той трябвало да довърши проекта. След куп скандални гафове, умишлени или не, кметството губи контрол върху общата фирма. Остава само с няколко процента от акциите. През 2006 г. дяловете на частника, който е преметнал кметството, са изкупени от Георги Гергов и дупката за пореден път си остава непипната, макар олигархът да разтяга локуми, че ще налее милиони в нея.

 

През 2016 г. Гергов предлага да прехвърли на общината „дупката“, а в замяна Варна да му даде своите 29% от акциите на Пловдивския панаир. Тук е мястото да отбележим, че Варна току-що е получила тези акции като дарение от държавата. Следват серия скандали и обвинения към тогавашния премиер Бойко Борисов, че от сделката ще спечели само Гергов, който тъкмо е започнал да цепи БСП в услуга на ГЕРБ, а държавата ще изгуби окончателно контрола върху панаира. Впрочем той също е приватизиран по втория начин по време на Тройната коалиция.

 

През 2018 г. следва поредната далавера с „дупката“. Варненската община се споразумява с Гергов да му плати 43.2 млн. лв. И докато няма пари за пенсии, правителството с лекота отпуска тези пари. Все пак се намират експерти и политици, които заявяват, че цената е нереално висока, а от аферата ще спечели само олигархът.

 

Варненският кмет Иван Портних има и друг грях към града – през април той бе обвинен за замърсяване на Варненското езеро с фекални води. Скандалното е, че кметът мълчи за екологичната катастрофа повече от 9 месеца и никой не може да изчисли пораженията върху природата и здравето на хората. Случката е от 2019 г., когато се пука тръбата, отвеждаща фекалиите на варненци под езерото. Най-вероятно причина за аварията е преминаващ кораб. Макар Портних да е уведомен, той мълчи. Случаят обаче бива раздухан от медиите. В същото време чиновниците на кмета се чудят как да замажат проблема, вместо да го решат.

 

И докато силно отровните води продължават да се изливат в морето, рибарите вадят риба и миди, които стигат до магазините и ресторантите. Това допълнително може да утежни обвинението срещу Портних. Когато скандалът стига до медиите, кметът с половин уста казва, че си траял за аварията, понеже не знаел какъв е редът. По-идиотско обяснение от това едва ли сте чували.

 

Истината се оказва много по-страшна, отколкото изглежда. Въпросната канализационна тръба аварира за пръв път още през 2015, а не през 2019 г. Тогава обаче Портних бил в предизборна кампания и затова не взел никакви мерки за предотвратяване на катастрофата. Четири години по-късно тръбата се срива окончателно и мръсотията превзема морето край града. Реално е имало предостатъчно средства за изграждането на въпросната тръба, тъй като е част от проект за подобряване на водния цикъл на Варна, струващ над 5 млн. евро.

При това 75% от финансирането идва от Брюксел. Тръбата е трябвало да бъде положена най-малко на 3 метра под езерното дъно, но кой да копае. Всичко е направено отгоре-отгоре, по най-евтиния начин. И резултатите от това безхаберие, вероятно свързано с грандиозни кражби на пари, не закъсняват.

Източник: Уикенд, crimesbg.com