Свинското месо е сред предпочитаните на трапезата на българина. Напоследък потребителите са доволни от това, че на фона на галопиращите цени, месото горе долу успява да удържи поносими цени.

 

Въпросът обаче е дали сме наясно какво точно консумираме и какво е качеството на месото в магазините и в частност на свинското?

Всеизвестен е фактът, че голяма част от месото е вносно, тъй като българското не покрива нуждите на пазара. То успява да покрие едва около 60%.

 

Няма да повярвате какво месо ядем. Наистина е ужасно!

Димитър Михайлов, който е шеф на Асоциацията на свиневъдите в България дава отговор на тези въпроси, но за съжаление реалността не е никак оптимистична. На практика се оказва, че в нередки случаи слагаме в устата си чиста отрова.

 

Обикновено се купува замразено месо от чужбина, след което се размразява, оцветява и слага на витрината, разкрива Михайлов. Вероятно и вие самите сте забелязали, че понякога цветът на месото е толкова наситен, че чак бие на цикламено, което е абсолютно нереално.

Съветът на експертите е да се интересувате кой е производителят на месото, защото всеки от тях трябва да отговаря за качеството и да застава с името си като гаранция за това. На практика обаче това е почти невъзможно.

 

За съжаление етикетите отдавна не са гаранция, че купуваме нещо качествено, тъй като липсва добро законодателство по отношение на проследяването на храната. Проблемът при месата идва от химикалите, с които ги третират, макар да няма толкова силни, които веднага да предизвикат реакция в организма. При дълга употреба обаче несъмнено ще навреди на здравето ви.

 

Все пак има вариант да изчистите до известна степен от химикали месото, което ще консумирате. За целта го измийте под студена течаща вода, след което го прехвърлете в дълбока купа, която сте напълнили с разтвор от 2 л. вода и 40 гр. едра сол. Оставете го на стайна температура за час. След това отцедете, изплакнете и напълнете съда с прясно приготвен физиологичен разтвор, в който месото трябва да покисне още един час.

 

Изплакнете отново месото и го сложете в тенджера със студена вода, която да го покрива изцяло. Сложете на силен огън и оставете водата да заври, оставете за 1 минута и отстранете от котлона.

Източник: Уикенд