Нова опасна мода владее България в последните години – групи от млади момчета, много често дори деца нападат влакове с камъни. Гамените винаги се движат на групички от поне 10-15 души. Те са добре организирани и се ръководят от главатар, който е напълно наясно какво вършат. Целта им е да плашат пътниците и при евентуално спиране на влака се възползват от момента, за да се разходят из купетата за кокошкарски кражби.

 

Хулиганските прояви от този тип зачестяват през лятото. Отпускарският сезон натоварва на макс купетата с пътници, които предпочитат влака, защото могат да се „разтъпчат” по коридора, да ползват тоалетна, да хапнат и пийнат – все неща, неразрешени в автобуса.

 

Нова мода във вандализма срещу влаковете

Случаят със счупеното стъкло на локомотива край Провадия, при което бе ранен машинистът на влака, пътуващ в посока Варна – Враца, далеч не е единственият, говорят в жепейския отрасъл.

 

Публична тайна е, че подрастващите бандитчета атакували композициите на определени места в България. Не били пощадени и определени райони на Централна гара в София, където редовно ромски групички ходели да „берат“ желязо, но понякога и вандалствали в изоставени вагони.

 

„По влаковете се хвърлят камъни повече от 15 години. Органите на реда са били  уведомявани многократно. Наказани няма, както и заловени, Момчетата са много бързи като направят белята, си плюят на петите и изчезват в неизвестна посока. Няма влакова линия, където да няма подобни хулигани. Електричката София – Перник също е ставала жертва на набезите им. Сякаш това не е достатъчно, някои дори демонстративно вършат малката си или голямата си нужда пред преминаващите пътници. Разбира се има и такива, които обстрелват влаковете с прашки. Очевидно е въпрос на време да запукат с истински оръжия.

 

Несъмнено няма да има скоро оправия въпреки скорошния инцидент с пострадал машинист. Извършителите са наясно, че съгласно правилата влакът трябва да спре и машинистите да потърсят помощ и съдействие, това за вандалите е време за кражба и нанасяне на още щети. Човек остава с усещането, че е попаднал в дивата Индия, където няма правила и всичко е позволено.

 

Машинистите винаги трябва да имат едно наум да се пазят, защото могат да пострадат. Ясно им е, че не могат да разчитат на държавата, а това означава само едно – проблемът ще продължи да се разраства. Само за предходната година нападенията с камъни са били над 100. Предполага се, че възрастните, които придружават хлапетата (най-малките са под 6-годишни), се крият в храсталаците. В случай, че нещо се обърка, винаги са готови да се притекат на помощ.

 

От БДЖ винаги са казвали, че хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия. При средна скорост от 60 км. дори малко камъче може да пробие стъклото. Ежегодно БДЖ понася щети за стотици хиляди лева. Не трябва обаче да се пренебрегва и опасността, която е надвиснала над хиляди човешки животи.

 

Многократно са подавани и сигнали на 112 и макар винаги на място да пристигат екипи, те идват твърде късно, че да вземат отношение, защото вандалите вече са се разбягали.

Източник: Уикенд