Бившият директор на най-голямата ни спортна зала – „Арена Армеец“, президент на футболен клуб, но най-вече актьор и бохем – това беше Николай Ишков. Кумецът на Стефан Данаилов издъхна от тумор на 29 януари, но зрителите ще помнят още дълго време превъплъщенията му в „А сега накъде?“, „Под прикритие“, „Връзки“ и „Съни бийч“, а многото му приятели ще го споменават с добро и ще палят в негова памет от любимите му пури.

 

Съпругата му Нора Ишкова разказва, че след като миналата година станал мълчалив и започнал да се оплаква, че нещо вдясно му е изтръпнало, отишли в Пирогов, където след направен ядрено-магнитен резонанс станало ясно, че има тумор в мозъка. След консултациите с трима изтъкнати родни хирурзи и 3 клиники в чужбина, всички били категорични, че туморът не може да се оперира, тъй като засяга важни жизнени центрове.

 

Когато Ишков разбрал, че дните му на този свят са преброени, казал, че всички рано или късно ще умрем, и щом лекарите му дават от шест месеца до една година живот, нека той да бъде празник. Бил категоричен, че щом ще се мре, иска да си изпие виното (със съпругата му имали колекция от бутилирано вино, която събират 30 години) и да си изпуши пурите.

 

Тя обаче приела диагнозата му много тежко – сякаш се е блъснала челно с висока скорост в товарен влак. Сринала се. Ишков обаче я дръпнал за ръка и й казал: „Аз съм те взел мъжко момиче, дръж се в ръце. Това ще е последният ни Великден заедно!“. На празника били у дома с 4-те им деца, майка му и леля му.

 

Нора Ишкова отбелязва, че най-хубавото в цялата тази трагедия било, че Николай нямал болки. В средата на юни обаче му се наложило да се придвижва с инвалидна количка заради парализираната му дяна половина. Негов приятел от детските му години му препоръчал личен асистент, с когото много си паснали. Туморът обаче постепенно започнал да засяга преглъщането, а най-накрая и дихателния център.

 

Заради приема на кортикостеродите, които трябвало да намалят налягането в мозъка, Ишков напълнял – стигнал почти 90 кг. В крайна сметка Ишков се отървал като излетял в съня си – като ангел. Вдовицата му твърди, че дори в ковчега изглеждал много красив – като облекчен, спял като ангел... Изпратили го с аплодисменти, а след траурната церемония направили хубава софра, на която имало от любимия му калкан. Пушили, разбира се и пури. Ишкова определя деня като „страхотен“ и допълва „Ники го заслужаваше!“.

 

Николай Ишков

През 2021 г. бил с единия си крак в гроба заради COVID-19, но в „Пирогов“ го спасили. Ежегодно ходили на изследвания, правили и пречистване, и резултатите им винаги са били идеални. 10 дни преди Ишков да напусне този свят, отново го изследвали и пак всичко било перфектно, но туморът го повалил.

 

По повод обвинението, че като шеф на „Арена Армеец“, Ишков е присвоил 5 млн. лв., вдовицата му е категорична е, че съпругът й не е откраднал нито лев от там, нито пък е имал тази възможност.

Източник: Уикенд