Партията на политолога Арман Бабикян и адвокат Николай Хаджигенов – „Ние идваме“, която бе учредена за местните избори, е издигнала кандидатурата на незаконен гробар за кмет на Пирдоп. Въпросният е длъжник не само на местното читалище, а и на НАП, разкриват потресени жители на малкото градче, което е център на медодобивното производство в страната.

 

От няколко дни центърът на град Пирдоп е осеян с плакати на ухиления дребен бизнесмен и доскорошен общински съветник Станислав Готев, който щедро обещава на местното население рязко подобряване на жизнения им стандарт и на бюджета за читалищна и самодейна дейност на Община Пирдоп, при положение, че бъде избран за кмет на града.

 

За разлика от останалите кандидат-кметове на Пирдоп обаче, 41-годишният Станислав не провежда предизборните си срещи в местното читалище „Напредък 1869“ и избягва да се появява на централния площад „Тодор Влайков“. Причината е прозаична – местното читалище е сред институциите, завлечени с пари от кандидата за кмет на Пирдоп, който обаче не се свени да обещава чувствително повишаване на бюджета за читалищна и самодейна дейност на Община Пирдоп, при положение, че бъде избран за кмет на града.

 

Оказва се обаче, че Станислав Готев и съпругата му Надка, са съумели да измамят читалището в Пирдоп с 15 000 лева заедно с лихвите, като дългът е натрупан през далечната 2012 г. Тогава чрез семейното дружество „М – корект 1“ Станислав и Надка сключват договор с общинското читалище „Напредък 1869“ и наемат киносалона в старата читалищна сграда заедно с прилежащите към него входно преддверие, каса, фоайе, кинокабина, тоалетни и техническо оборудване, обслужващо читалищния киносалон. Въпреки че наемната цена е символична заради заявката на Станислав Готев да развива културна дейност – 1100 лв., в касата на читалището не постъпва дори стотинка от настоящия мераклия за кмет на Пирдоп.

 

Председателката на читалището Милена Мачканова се принуждава да прекрати договора за наем с дружеството „М – корект 1“ на шестия месец след сключването му, след като самата тя чува упреци, че е отдала единствения киносалон в Пирдоп на измамник, който развива търговска, а не културно-просветителна дейност, при това, без да плаща. Договорът е разтрогнат сравнително лесно, но ходенето по мъките по събирането на дълга е безкрайно.

 

„Изпратихме няколко нотариални покани към фирмата на Станислав, дадохме го и на съдия-изпълнител. В един момент обаче дружеството, чрез което той и съпругата му бяха наели киносалона към читалището, беше прехвърлено на „сламена“ фирма, управлявана от неграмотен пастир. Човекът прибрал 50 лева, за да придобие дружеството длъжник на кандидат-кмета Станислав Готев.

 

Общият размер на несъбираемия дълг беше 15 000 лева към този момент, оттогава дори не сме смятали трупащите се лихви – ясно е, че бяхме измамени и пихме по една студена вода“,, спомня си за аферата на кандидат-кмета читалищен работник от Пирдоп.

 

Оказва се, че натрупването на дългове чрез неплащане на наеми е нещо като запазена бизнес марка за протежето на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. През последните 5 години Станислав Готев е задлъжнял с над 20 000 лв. на община Пирдоп за сключени от него няколко контракта за наемане на общински терени.

 

Номиниран за кандидат-кмет на Пирдоп завлякъл местното читалище с над 15 бона

 

„Схемата му е една и съща – прехвърляне на фирмите със задължения на малоимотни и неграмотни лица. Заради това срещу него са заведени 3 изпълнителни дела от частен съдебен изпълнител. За да не се пристъпи към конфискация на имуществото му, Станислав Готев е обявил в декларацията си към КПКОНПИ, че е взел заеми в размер на 140 000 лв. и че трите автомобила, които ползва със семейството му, са лизингови. Разбира се посочил е като заемодатели хора от приятелския си кръг. Би следвало да бъде разследван за подаване на декларация с невярно съдържание“, описват байганьовщината на кандидат-управника на Пирдоп местните жители.

 

През 2019 г. Станислав е изгонен от управата на синдикалната организация в медодобивния завод „Аурубис“ в Пирдоп, като причина за прогонването му така и не е посочена. Неофициално обаче се твърди, че Готев пипал в касата на синдикалистите и макар да възстановил липсите, след като бил заловен в крачка, повече никой от работещите в медодобидния завод не искал и да чуе за него.

 

Сред бизнес начинанията на Станислав Готев безспорно най-безсрамна е извършваната от него нелегална гробарска дейност. От няколко години кадидат-кметът на Пирдоп извършва незаконни погребения чрез дружеството на майка си „Интер прогруп“. През 2021 г. обаче лицензът за погребална дейност на фирмата изтича, а компетентните органи отказват да подновят лиценза на дружеството заради въвеждането на нови правила, които задължават частните гробари да разполагат със сертифицирана катафалка и с предварителни договори с гробищните паркове.

 

Номиниран за кандидат-кмет на Пирдоп завлякъл местното читалище с над 15 бона - Снимка 2

 

„Станислав продаде старата катафалка на дружеството на майка си и започна да разнася труповете на починали хора с баничарката, с която зарежда със зеле, картофи и моркови местните борси. През последните 2 години извърши над 100 нелегални погребения в Средногорието, като подбива цените на официалните траурни агенции.

Срещу него преди няколко месеца имаше подаден сигнал заради съмнения, че е извършил измама с кремацията на възрастна жена в Златица. Оказа се, че в случая съмненията на роднините, че е заровил покойната им близка в плитък гроб и е прибрал 1500 лева за кремацията на трупа й, са безпочвени – хората се наплашили покрай репортажите с нелегалните погребения на гробаря от Клисура Георги Енев и се усъмнили, че и в Пирдоп се извършват подобни безобразия“, разказват жителите на Пирдоп. След подадения сигнал за незаконна гробарска дейност срещу Станислав Готев кандидат-кметът на Пирдоп все пак поставил лепенка на баничарката си „Погребална агенция“...

 

„Шансовете на Станислав Готев да стане кмет на Пирдоп клонят към нулата, но самият факт, че такъв тип хора се номинират от партии за кандидат-кметове на общини, е притеснителен“, възмущават се от избора на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян жителите на Пирдоп. Те вече са написали протестно писмо до централата на новоучредената партия.

Източник: Уикенд, crimesbg.com