Оказва се, че Живко Коцев, който бе уволнен от длъжността главен секретар на МВР, е покровителствал не само контрабандните канали на Никола Николов – Паскал и баща, и син Димитрови за износ на цигари към ЕС, а и мащабна схема за внос и износ на преработван в бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим“ руски петрол и заобикаляне на ембаргото на Евросъюза за внос и износ на руски горива, става ясно от разкритията, направени от човек от службите за сигурност.

 

Твърди се, че разработката на ДАНС срещу Живко Коцев и бившия директор на Агенция „Митници“ Павел Тонев е стартирала още миналата есен, а заради предполагаем теч на информация от ДАНС към ПП, тази пролет Тонев е бил спешно сменен от финансовия министър Асен Василев с арестуваната през миналата седмица Петя Банкова. Тонев е постъпил на работа като съветник на Асен Василев във финансовото министерство, но съществуват данни, че е спускал ежедневни задачи на наследилата го Банкова.

 

Ангажиран в разследването, което до този момент е засекретено поради геополитически причини и съществуващ огромен риск за националната сигурност, разкрива, че в ДАНС са събрани множество доказателства, че „Лукойл Нефтохим“ внася контрабандно руски петрол тип „Уралс“, който с фалшиви документи е представян като гориво, идващо от Латинска Америка и Африка.

 

Впоследствие горивото е преработвано в бургаската рафинерия и тайно е изнасяно от България чрез танкери, а и с цистерни през ГКПП „Дунав мост“. Контрабанда, закриляна от Агенция „Митници“ и от уволнения главен секретар на МВР Живко Коцев се е случвала и с вноса на газ от Русия, влизащ в България през фирма на бившия директор на „Лукойл“ Валентин Златев и уж служеща като суровина за функционирането на петролната рафинерия в Бургас. На практика обаче само около 30% от количествата газ отивали за производствени нужди на „Лукойл Нефтохим“, а другите 70% газ са продавани на черно в България и Румъния, лишавайки държавния бюджет от стотици милиони левове под формата на акциз.

 

Смята се, че контактите и плащането на ежемесечни подкупи от „Лукойл“ към МВР и Агенция „Митници“, е минавало през бившия директор на българския клон на петролното дружество Валентин Златев и ексминистърката на туризма Николина Ангелкова, която миналата есен стана съдружник на Златев в туристическата фирма „Тера уей инвестмънт груп“, управляваща активи за над 500 млн. лв.

 

След показната акция на ДАНС и Антикорупционната комисия по задържането на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова и мистериозното изчезване на главния секретар на МВР Живко Коцев миналата седмица, в медиите изтекоха скандални снимки на Коцев с Николина Ангелкова.

 

На една от тях Живко Коцев се вози до Ангелкова на задната седалка на лимузина Мерцедес Майбах“ и гордо позира с часовник „Хубло Биг Бен“, чиято пазарна стойност е около 50 000 евро. Живко Коцев е заснет с Ангелкова и пред ВИП залата на летище София в компанията на арестувания контрабандист Стефан Димитров. Според запознати Стефан Димитров е участвал в контрабандния износ на преработен руски нефт в България към Гърция и Румъния и през него са минавали множество сенчести схеми на “Лукойл Нефтохим“.

 

Съмненията, че Валентин Златев и Николина Ангелкова са били посредници между „Лукойл Нефтохим“, главния секретар на МВР Живко Коцев и шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова за осигуряване на чадър върху контрабандата на горива и заобикаляне на дерогацията за „Нефтохим“, се подсилват и от честите срещи, които контрабандистите и високопоставените държавни служители са си устройвали в 5-звездния хотел „Хаят“ в Правец. Хотелът е собственост на Вальо Златев, а според запознати, Ангелкова също има дялово участие там.

 

„Познавам г-н Живко Коцев по-малко от година. За този кратък период сме се виждали както на публични събития, така и по поводи. Никога не съм се интересувала и не знам подробности за работата му. Съжаля-вам, че името ми се замесва в тази история с политически и МВР привкус.

 

Подчертавам, че нямам информация дейността на хора, свързвани с г-н Коцев. Моята работа е предимно в чужбина, а в България не реализирам никакви професионални дейности, свързани с администрация и институции, за да не създавам фон и спекулации поради биографията ми в изпълнителната власт и политиката. Нямам какво да крия, но отказ- вам да влизам в политическа интрига и името ми да бъде използвано от политически опоненти в какъвто и да е

тълкувателен контекст.

Ще  съдействам на компетентните органи с истината, ако бъда потърсена“, написа във фейсбук профила си Николина Ангелкова, след като снимките й с Живко Коцев и с контрабандиста Стефан Димитров се завъртяха в публичното пространство.

 

Да, обаче това е абсолютна лъжа. Ангелкова не казва истината най-малкото защото на кадрите е със стария си нос тип „Гаргаел“. Злополучната министърка на туризма го оперира преди 2 години и половина, тоест снимките със сигурност са правени най-рано през 2022 г., а не „преди по-малко от година“.

 

Според запознат от службите за сигурност Николина Ангелкова е обект на разследване от новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията, която има и разследващи функции. Твърди се, че Ангелкова е проверявана заради съдружието си с Валентин Златев, което е в конфликт на интереси със заемания от нея в периода 2014-2020 г. пост на министър на туризма. Ангажирани в разследването срещу Ангелкова разкриват, че нейното влияние в министерството минава през зам.-министъра Ирена Георгиева, която е на този пост от 2015 г., през Владимир Петров, директор „Концесиониране“, Иван Виделов, директор „Контрол“ и главния секретар на министерството Мирослава Николова.

 

Всички те не са осъществили контрол спрямо туристическата фирма на Валентин Златев, въпреки че през последните 2 г. в дружеството на петролния олигарх са настъпили множество промени: преобразувания, промяна в собствеността, промяна в управлението и дори залог на

предприятие. Според закона туристическата фирма е длъжна да уведоми Министерството на туризма и да поиска разрешение за настъпилите промени.

 

„Възниква ситуация, при която залого-получателят може да стане концесионер на плажни ивици което би нарушило обществения интерес и този на държавата“ коментира казуса с Ангелкова Валентин Златев, и липсата на контрол от страна на Министерството на туризма източник от службите за сигурност.

 

Ангелкова е разследвана и за обстоятелствата, при които е придобила апетитен парцел в Созопол на метри от морето. Имотът е описан в декларацията на Ангелкова пред КПКОНПИ през 2022 г., като според документите парцелът е придобит от нея срещу сумата от 557 412 лв., предоставени й като банков кредит. Бившата министърка на туризма е собственик и на друг апетитен имот – тя притежавала къща с размерите на прогимназия на улица „Липа“ в столичния квартал „Бистрица“, а запознати разказват, че понякога парцелът под имението е принадлежал на Васил Златев, покойният бака на Валентин Златев.

Източник: Уикенд, crimesbg.com