Дебатите в пленарната зала за избор на правителството „Габровски“ доведоха до ожесточен словесен сблъсък и отправяне на скандални обвинения за корупция в енергетиката.

Експремиерът Кирил Петков разпалено обяви от парламентарната трибуна, че предложеният за енергиен министър в кабинета „Габровски“ Николай Павлов е бил отстранен от неговия кабинет в началото на годината като шеф на „Булгаргаз“, тъй като ощетил държавата с над 1 млн. лв. на ден чрез подписването на анекс, с който се отказал от „евтиния азерски газ“.

Бесен от отправените обвинения, Павлов на свой ред поиска думата и обвини в корупция Петков и кръга му „самопровъзгласили се енергийни експерти“. Според думите му, той е бил отстранен от поста си, за да може в търговията с газ да се намърдат частни фирми и посредници, прибиращи тлъсти комисионни. 

Само в рамките на няколко месеца посредниците заграбиха стотици милиони от Булгаргаз – дружество, което държеше 95% от пазара на газ и вкарваше всяка година по 1 млрд. лв. в икономиката.
След отстраняването на Павлов и премахването на Иван Иванов като шеф на КЕВР, спуснатото от ПП ново ръководство на „Булгаргаз“ договори азерски газ на четворно по-висока цена от предварително постигнатата.

От трибуната на НС, Павлов обяви, че са били надплатени 275 млн. долара – 175 млн. за газа и още 100 млн. долара увеличение на банковата гаранция заради силно завишената цена при доставките на газ.

Според запознати Николай Павлов е бил разпитван още преди два месеца от ГДБОП по сигнал за корупционни действия, извършени от наследника му на директорския стол в „Булгаргаз“ Людмил Йоцов. Припомняме, че именно той бе назначен от правителството на Петков на мястото на отстранения заедно с целия директорски борд на газовото дружество Николай Павлов.

Още в първия си ден на поста Йоцов продал на силно занижени цени газ от хранилището в Чирен на частното енергийно дружество „МЕТ“, където е работил преди да се домогне до шефския пост в „Булгаргаз“. 
Според показанията на Павлов от сметката на „Булгаргаз“ са изчезнали 1 млрд. лв. по времето на Йоцов. Той отбелязва, че наследникът му Йоцов прекратил еднолично договора с „Газпром“ още на 22 февруари, тоест дни преди нахлуването на Русия в Украйна. 

Заповедта била дадена лично от тандема Кирил Петков – Асен Василев, твърди енергийният експерт. 
По време на разпита Павлов споделил, че първоначално смятал, че правителството го отстранява от поста му в Булгаргаз заради прашасал ученически конфликт между него и Асен Василев – по време на ученическа екскурзия, Павлов, който бил по-горен клас, набил Василев, заради което бил даден на „Педагогическа стая“.

Когато ПП съставили правителство в края на 2020 г., Павлов бил предупреден от общи познати, че несъмнено ще бъде отстранен от шефския пост в Булгаргаз заради ученическото си прегрешение. По-късно Павлов научил, че отстраняването му не е свързано с ученическата случка отпреди три десетилетия, а със стремежа на ПП да унищожи „Булгаргаз“ и да пренасочи газовия бизнес към частници. 
Освен това в подкрепа на думите си, Павлов е предоставил четири кашона с документи, които доказват гигантските далавери, въртящи се в „Булгаргаз“ по време на управлението на Кирил Петков.

До момента не са повдигнати обвинения срещу Людмил Йоцов. Разследването е предадено на СГП. За момента не е ясно дали освен срещу Йоцов, държавното обвинение ще повдигне обвинения срещу Асен Василев и Кирил Петков, както настоява депутатът от ГЕРБ и екс енергиен министър Делян Добрев.
Източник: Уикенд 
 

Николай Павлов си плати прескъпо задето набил Асен Василев като ученик