Разочарован от калните борби и задкулисието, белязали политическата сцена у нас, евродепутатът от ПП-ДБ Никола Минчев е взел решение окончателно да напусне родната политика и да се посвети на европейското законодателство.

 

Преди седмица най-младият председател в историята на Народното събрание в България (Минчев бе избран за парламентарен шеф през 2021 г., когато бе на 34 години) встъпи в длъжност като депутат в Европейския парламент в Брюксел и даже беше назначен за зам.-председател на Комисията за вътрешния пазар, отговаряща за правата на потребителите на Стария континент. Така към заплатата от 24 000 евро се прибавя и допълнителното възнаграждение в размер на 8 000 евро месечно. Бърза калкулация показва, че Никола Минчев ще усвои 4 млн. лв. от Брюксел под формата на заплати и допълнителни възнаграждения за 5-годишния си мандат като евродепутат. В сметката не влизат отпуснатите от Европейския парламент по 3000 евро месечно за наем на жилище и неупомената сума за представителни разходи, самолетни билети и хотели, която се полага на всеки евродепутат след представянето на разходни фактури.

За  разлика от повечето депутати от Европейския парламент, които работят в Брюксел, но се прибират през почивните дни при семействата си в съответните държави, Никола Минчев е взел решение да се установи трайно в Белгия с цялата си фамилия. Съпартийци на някогашния корпоративен адвокат разкриха, че той ще бъде последван в Брюксел от своята съпруга Силвия и двете им деца Георги и Божана, а куфарите за Белгия стяга дори детегледачката.

 

Никола Минчев вече е успял да намери просторен апартамент за цялото си семейство в елитния баровски квартал „Юкел". За просторното жилище в частна сграда с контролиран достъп и с прилежащ вътрешен басейн към нея 37-годишният юрист ще плаща месечен наем от над 5000 евро, като ще добавя по 2000 евро от огромната си заплата към отпуснатите му „само“ 3000 евро от Брюксел за наем на жилище.

 

„Никола и съпругата му Силвия вече записаха в белгийско училище децата си от 1 септември 8-годишният Георги и 6-годишната Божана ще са възпитаници на реномирано школо в Брюксел с изучаване на френски и английски език“, разкриват близки до едно от остриетата на „Продължаваме промяната“. Минчев ще пренесе изцяло багажа си в Брюксел в средата на август, като вече е наел цял тир за преселването в Брюксел.

 

Пред съпартийците си от „Продължаваме промяната“ младият адвокат е признал, че не вижда своето бъдеще в българската политика и възнамерявал трайно да се установи в Брюксел, откъдето можел да бъде много по-полезен за родината си. Още миналата есен Никола Минчев информирал близките си Кирил Петков, Лена Бориславова и Асен Василев, че не желае повече да бъде депутат в българския парламент и че ако не бъде издигнат за европейски депутат от „Продължаваме промяната“, ще напусне политиката, за да се посвети на кариерата си като юрист.

 

Преди да стане част от елита на ПП, Никола Минчев беше корпоративен адвокат от известната кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ и в правните среди имаше репутацията на ненадминат специалист по казуси, свързани с финанси и недвижими имоти. Преди да влезе в парламента през 2021 г. и впоследствие да стане най-младият председател, на Народното събрание в историята на България, Минчев е съветвал юридически „ТЕЦ Марица 3“ и е участвал в изготвянето на документите по продажбата на 4995 от акциите на „Топлофикация Русе“ през 2016 г.

 

Никола Минчев е потомствен юрист – неговата майка Весела Минчева е ветеран в сферата на корпоративната адвокатура, баща му пък е специалист по наказателните дела.

 

Юридическата закваска на Никола Минчев се  допълва и от професията на красивата му съпруга Силвия, която от миналото лято ръководи собствена кантора за банково и потребителско право и предоставяне на правна помощ на граждани и фирми по образувани изпълнителни дела. Знойната пловдивчанка обаче е взела решение да последва мъжа си Никола Минчев с децата си в Брюксел и ще остави кантората си на свои сподвижници. Силвия Минчева вече си търси работа като адвокат в Брюксел и е твърде вероятно да започне работа в Европейския парламент, но не като част от екипа на мъжа си.

 

За краткото си пребиваване в българската политика Никола Минчев ще бъде запомнен не само като най-младия председател в историята на родното Народно събрание, но и с многохилядния митинг в негова подкрепа, състоял се на 17 юли 2022 г. на жълтите павета. Тогава роденият в Перник юрист беше свален от председателския пост, след като 125 депутати гласуваха „за“ отстраняването му вследствие на избухнало напрежение между Кирил Петков и тогавашния коалиционен партньор на „Продължаваме промяната“ Слави Трифонов, довел впоследствие и до разпускането на 47-ото Народно събрание. За да подкрепят Никола Минчев, пред парламента в разгара на лятото се събраха над 10 000 човека, а мощната подкрепа трогна до сълзи принудения да се оттегли парламентарен шеф.

 

Иначе Никола Минчев не е първият политик в рода си, неговият прадядо Сирко Станчев също е бил народен избраник.

През 1943 г. Станчев е един от 42-мата народни представители, подписали обръщението против изселването на българските евреи, инициирано от подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев. За жалост, животът на Сирко Станчев завършва трагично. След септември 1944 г. той е осъден на смърт от Втори състав на Народния съд и е екзекутиран чрез разстрел няколко седмици по-късно.

Източник: Уикенд