Едва ли има някой, който да не е наясно, че чрез фирмата си „София Мюзик Ентърпрайсис“, Димитър Ковачев – Фънки, е организирал едни от най-печелившите концерти на чужди звезди у нас. Въпреки това обаче мнозина не проумяват как той успя да се уреди с пожизнена пенсия в размер на 500 лева.

 

Оказва се, че Ковачев е част от списъка с над 100 известни родни музиканти, които миналата седмица с решение на НС бяха удостоени с държавни парични награди за особени заслуги към държавата и нацията.

 

За заслугите на останалите отличени, срещу които са Васил Найденов, Стефка Берова, Маргарита Хранова, Братя Аргирови, Кирил Маричков, Камелия Тодорова и др., бихме могли да си спомним, без дори да се замисляме, тъй като хитовете, изпети от тях и до днес са в златния фонд на българската култура.

Може ли обаче да се каже същото и за Фънки?! Освен това да припомним, че бизнесът му с организиране на чужди концерти вече позалязва и като че ли Ковачев е по-известен с вдиганите скандали при участия в различни риалити формати. Очевидно крясъците, псувните и пръдните в ефир, са достатъчно велики културни постижения за народните представители.

 

Да не забравяме и факта, че песните на групата му „Черно фередже“, са с такива текстове, че биха могли да се излъчат само след полунощ, при това със задължителен знак 18+.

Мнозина от бранша се питат дали Фънки ще използва тези средства за връщането на дълговете на промоутърската си компания.

 

Така например „Музикаутор“ – организацията, натоварена да брани интересите на авторите на музика от години се жалва, че фирмата е забравила да плати стотиците хиляди левове авторски права. Вместо да спази закона и преведе дял от парите от продадените билети, Фънки предпочита да действа като типичен измамник.

 

След като „Музикаутор“ размаха пръст и заплаши Фънки и съдружника му Иван Несторов – Амебата, че ще заведе дело за парите, те продават промоутърската си компания на безимотните маргинали Цветомир Добрилов и Пламен Стоянов. Тя не е в цветущо състояние още по време на сделката.

 

Документите в Търговския регистър сочат, че фирмата е със сериозни задължения. Първата работа на новите собственици е да свикат общо събрание, на което освобождават от отговорност предишните босове Фънки и Амебата. Едва ли за някого е изненада, че новите собственици на компанията, които са от ромски произход, нямат никакъв опит по темата.

 

Добрилов и Стоянов живеят в крайни софийски квартали, където голяма част от населението е от ромски произход. Това обаче не им пречи да са собственици на десетки фирми, чиито основатели са източили милиони левове ДДС. За капак един от наследниците на Фънки – Цветомир Добрилов има присъда за участие в престъпна група за трафик на нелегални емиранти.

 

Бившата фирма на промоутъра също е част от списъка с некоректните длъжници на НАП. Към днешна дата „София Мюзик Ентърпрайсис“ виси на бюджета с над 75 000 лв.

Източник: Уикенд