Вероятно сте забелязали, че напоследък Невена Зартова е навсякъде – гастролира в медиите повече от Джулиана Гани и злополучната Мис Силикон, изслушват я в парламента, а тя опитва да се изкара жертва на съдебната система и света вода ненапита. Нищо, че само допреди няколко седмици е една от ключовите фигури в Темида и според свидетелствата на десетки почтени адвокати, прокурори и съдии активен участник в серия от безобразия, извършени от бившия главен прокурор Иван Гешев и съдебните лобисти Пепи Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса. Покрай прегрупирането на лобитата в съдебната власт очевидно ще се опита да излезе чиста като сълза на девица.

 

Невена Зартова е първата жена, избрана да ръководи най-голямата структура на държавното обвинение в страната: Районната прокуратура в София (СРП). Дали ще беда запомнена с този факт обаче е доста съмнително особено след като беше принудена да подаде оставка, защото името й гръмна в скандални и гнусни разкрития за корупционните схеми на разстреляния Мартин Божанов – Нотариуса, на когото е била любовница.

 

Иначе самата тя по рождение е с „правилен“ произход, който й гарантира възходяща кариера в съдебната власт, при това без да й се налага да се бори на конкурси. Баща й е Явор Зартов, известен най-вече като адвоката на „Мултигруп“, а преди това върховен съдия. Затова няма изненади, когато през 2005 г. Невена Зартова, отново да повторим, без конкурс, започва работа като прокурор. И не е единствената, също като нея по онова време стават съдии без конкурс Цветелина Кържева, дъщерята на тогавашния шеф СРП Славчо Кържев, Антон Урумов, синът на Николай Урумов от Върховния административен съд и Асен Воденичаров, наследникът на прословутия проф. Александър Воденичаров, приживе превърнал ЮЗУ в Благоевград в люпилня за юридически дипломи. Въобще орли на потомственото правосъдие.

 

Очевидно Зартова ползва за устните си пластичния експерт на фолк певиците

Преди да влезе в прокуратурата, Невена Зартова трупа опит като главен юрисконсулт в кантората на баща си и старши експерт в Народното събрание. През 2014 г. е вече зам.-районен прокурор на София, а 5 години по-късно е единственият кандидат за шефското място.

 

В гилдията по това време не е тайна, че е силно лансирана и от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, и от наследника му Иван Гешев. Някои дори намекват, че е била едва ли не интимно близка до последния и оставала в кабинета му до късно през нощта, откъдето си тръгвала разочарована и подпийнала. На свой ред след няколко години Невена Зартова ще се отблагодари достойно като се нареди в първите редици на прокурорките, които бяха заснети на прословутите кадри от стъпалата на Съдебната палата в защита на предишния главен прокурор Иван Гешев, На прокурорките тогава беше залепен прякорът „Джукондите", заради силиконовите им подобрения, твърде типични за фолк певиците. Самата Невена Зартова видимо е тунингована по подобен модел, но пък иначе е завършила Първа английска гимназия и право в Софийския университет.

 

В мотивите, с които тя кандидатства за ръководния пост в СРП, подчертава богатия си административен опит, като не пропуска да отбележи, че освен това е и хоноруван асистент в Софийския университет, където преподава наказателен процес. Допълва още, че говори перфектен английски, понеже е възпитаничка на една от най-елитните гимназии и дори има основни познания по немски и френски, което пък щяло да й предостави възможност за общуване с колеги магистрати от други страни. Посочва още, че обичта към професията, която е „трудна, напрегната и отговорна“, и желанието да я упражнява, са водещите я мотиви да участва в шефски конкурс. Допълва, че има амбиция да подобри работата на прокуратурата, където делата няма да се степенуват по материалния им интерес, а правосъдието трябва да стигне до болката на всеки гражданин. Също не пропуска да отбележи, че успоредно с това тя ще надгради и своето кариерно развитие. След всички тези клишета и заклинания Висшият съдебен съвет я избира с пълно единодушие. Все пак е юристка от сой!

 

Прокурорката и семейството й обичат почивките в топъл Тайланд 

Впрочем Зартова все пак се явява и на един конкурс с други конкуренти. Тя е сред 17-те кандидати за работа в европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши. Там я питат защо се отказва в средата на мандата си от пост на шеф на СРП. Отговорът на Зартова блести със самооценката й: „не искам да звучи нескромно, но тези цели (отбелязани в концепцията й, с която е избрана), са постигнати и това е видно от годишните доклади“. В крайна сметка тя не стига до офиса на Кьовеши. Интересно какво ли щеше да се случи, ако беше преминала през пълна проверка за тъмни петна в биографията си, каквато се прави на всеки от кандидатите по настояване на Кьовеши? Казват, че кандидатурата й искрено е възмутила румънката.

 

В имотната декларация, подадена за конкурса, с който Зартова става шеф на СРП през 2020 г., тя е отбелязала 12 имота в София, Русе и село Кладница, които споделя със съпруга си – хирург.

Само че според слуховете юристката има и солидни имоти в Гърция и Тайланд. Колкото и да се рови в декларациите й пред Инспектората на ВСС, такива придобивки не са отбелязани. Не че и колегите й не си спестяват подобна информация за имоти от Виена и Париж до селата край Бяло море.

 

Самата Зартова разказва пред медиите, че с мъжа си всяка зима бори стреса в продължение на цял месец в някоя далечна, топла дестинация.

Любимите им били Тайланд и Мианмар, но дори и оттам поддържала връзка по телефона с подчинените си.

 

Отдадената на професията си Невена Зартова е майка на три деца, а самообявил се за сериозен вестник я възхвалява как тя „работи неуморно, отговаря на служебния телефон дори 3 часа след едно от ражданията“. Пак в същата ода е написано, че само „2 месеца след раждането на третото си дете – син, прокурорката се връща на работа в перфектна форма и е запозната с всичко, случило се в нейно отсъствие. Дори в „първия си работен ден дава брифинг за заловени автокрадци".

 

Този трудов героизъм обаче се спихна преди седмици, след като рекетираният гръцки бизнесмен Йоаким Каламарис заяви публично, че Зартова и адвокатът Велимир Атанасов, дясна ръка на убития Мартин Божанов – Нотариуса, са „в любовни отношения”. Но далеч по-важното е, че благодарение на това жалбите на щастливо разведения адвокат имат 110% успеваемост в СРП.

 

Зартова, разбира се, отрече, но гъркът продължи с разкритията: „…искам да я попитам била ли е заедно с лицето Велимир Атанасов на 22 януари 2022 г. във вила „Чинка" в една стая? И ако иска, може да ме съди за клевета или да се провери от регистрацията в хотела. Време е тези хора да престанат да се крият. Цялата съдебна гилдия знае за аферата между Зартова и Атанасов. Може да се провери колко въведени жалби има от адвоката и колко са успешни”.

 

Версията на Зартова е, че се познава с Велимир Атанасов от 2005 година. „Моята съвест е абсолютно чиста както пред колегите, така и пред обществото. Контактите ми със съдружника и адвокат на Мартин Божанов – Нотариуса адвокат Велимир Атанасов почиват на чисто приятелска основа. Семейни приятели сме. Виждали сме се, но не сме говорили за работата му. Никога не е ставало въпрос за някакви конкретни производства, напротив, умишлено сме ги избягвали“, отвръща Зартова.

 

Тя твърди, че СРП не била контролирана от Мартин Божанов – Нотариуса, поне в периода, в който е под нейно ръководство. Само че дали някой й вярва?

 

Облаците започват да се сгъстяват над главата на Невена Зартова още преди да бъде застрелян Божанов и да лъснат на светло историите за корупция, секс и изнудвания. Борислав Сарафов, едва избран за временен главен прокурор, с настървение публично поиска оставката й, а през октомври миналата година срещу нея е образувано дисциплинарно производство във ВСС.

 

При това Сарафов се заяде със Зартова по съвсем конкретен повод – Чавдар Бояджиев, убил Яна Велинова и Иво Колев край село Лозен, има зад гърба си и още едно убийство през 2022 г. В СРП обаче го разследват повече от година като... смърт по непредпазливост.

 

„Брутална некомпетентност и немарливост”, нарече работата на обвинителите Сарафов. „Ако първото убийство е разследвано адекватно и професионално, извършителят не би следвало да е на свобода, респективно нямаше да е в състояние да извърши следващите две убийства", продължи да се гневи той. Невена Зартова обаче не се предаде, а напомни, че по закон, няма право да нарежда на прокурорите какво да правят по конкретно дело.

Дали обаче е била толкова принципна и по делата, в които има интерес Нотариуса, коментират юристи.

 

На 7 август миналата година Сарафов разпорежда пълна проверка на работата на Зартова. След това през октомври във ВСС е внесено искане за образуване на дисциплинарно производство срещу нея. И каква изненада – краят му все още не се вижда.

И ако първият залп на Сарафов е неуспешен, то лавината от разкрития, която се отприщва след разстрела на Мартин Божанов – Нотариуса, осветява подробно как потомствената юристка е разпъвала чадър над определени дела. Мнозинството проверки и дела за имотни измами, в които е забъркан измамникът и съдебен лобист Божанов, са лежали точно върху бюрата в СРП, но нито една от тези преписки не е стигнала до съд, не е приключила с мнение за престъпление. Точно обратно на това, което с патос е написала Зартова в концепцията си, с която става шеф на най-голямата прокуратура: „безпристрастна справедливост и своевременно възмездие“.

 

Специално случаят с рекетираните гръцки инвеститори от дружеството „Данаос девелопмент”, което притежава в партньорство „София Ринг мол" и е съдружник в ИКЕА и в други големи обекти, показва, че бруталният рекет на групата на Нотариуса е бил калибриран с прокуратурата и важна роля в този механизъм са имали и самата Невена Зартова, и нейният любовник Велимир Атанасов. Гръцките бизнесмени директно обясниха, че групата лобисти около Нотариуса всъщност контролират Софийската районна прокуратура.

 

След тези разкрития Невена Зартова се оттегли от ръководния пост, но остана да се труди като редови прокурор. Тя, разбира се, отхвърля всички обвинения и дори се позовава на статистиката: всички преписки срещу Божанов, с изключение на две-три били приключили, преди тя да поеме управлението на СРП. Три от тях пък вече били прекратени поради изтекла давност!

 

Четиримата заместници на госпожата също се оттеглиха на бърза ръка, като не пропуснаха да се дистанцират от нея. Невена Зартова, дори и да бъде изхвърлена от СРП, има къде да се подслони професионално. Тя е дъщеря на бившия съдия и шеф на Търговското отделение във Върховния съд Явор Зартов. Той изхвърча от високия пост през 1992 г. След това става адвокат на „Мултигруп” и заедно с Илия Павлов основава „Дисконтова къща”, подвизава се и в ръководството на ЦСКА по времето, когато клубът е в ръцете на прословутата икономическа групировка.

 

Кантората на Зартов изкарва милиони левове и като синдик на фалиралите „Добруджанска банка” в Добрич и пловдивската „Агробизнесбанк” на брокерите Христо Данов и Христо Александров. Любопитен факт е, че след Зартов, синдик на Агробизнесбанк” става друго юридическо светило – Огнян Герджиков, който пък изгря като политик и шеф на парламента по царско време, а после беше и първият служебен премиер на Румен Радев.

 

В едни от най-тежките години на прехода Явор Зартов е юридически съветник на премиера Жан Виденов, който успешно фалира държавата. По онова време в юридическите среди дори се коментира, че неговата кантора е „вторият приятелски кръг" около премиера, понеже първият е прословутият „Орион" на Румен Спасов. Впрочем определението „втори приятелски кръг" е дадено публично от Йордан Соколов, който тогава е шеф на парламентарната група на СДС. А причината. е конкретна. Кантората на Зартов е упълномощена да провежда ликвидация на предприятията и банките, като самите списъци на въпросните структури дори не са публикувани в „Държавен вестник". При това се оказва, че известната кантора е успяла да договори с местните съдилища процентни възнаграждения от почти всяко плащане към фалиралите банки, на които е синдик. Затова на практика юристите получават милиони левове от въпросните трезори далеч преди да бъдат обезщетени кредитори като БНБ и Министерството на финансите.

 

Явно Невена Зартова има още много какво да научи за елегантните схеми в правото от баща си.

Източник: Уикенд, crimesbg.com