Чудесата на Свети Мина не стихват. Случаи на чадородие има почти всеки ден, споделя отец Ириней Митов. "И лекарите могат да потвърдят, че правят каквото е по силите им в чисто медицински аспект. И кого чакаме после? И на кого се уповаваме? На Бога! Почти всеки ден идват хора, които споделят, че благодарение на Бога, искрената вяра и молитвите им се е случило чадородие и са се сдобили с отроче. Една жена - детски педиатър, имаше рак на белия дроб с разсейки в мозъка. Не е спирала лечението си, но се кръсти, изповяда, причести и се изцери. Тя е убедена, че това е заради Бога. Така ми е споделяла".

С тези думи започва своите размисли за силата на вярата отец Ириней Митов. След честването на паметта на Св. Мина, духовникът споделя благата вест за безчет миряни, идващи при Божия служител, за да благодарят. Мнозина от тях са щастливи родители, сдобили се с отроче след години наред неуспешни опити. Други са изцелени от тежка душевна или физическа болест. Трети са открили път в безизходицата. Четвърти са намерили покой и утеха.

"Книгите за чудодейни изцеления са малки в сравнение с това колко много са те в действителност. Хора се връщат след време, за да направят изповед и причастие, споделяйки за тяхното спасение. Бог прави чудеса навсякъде за сърцата, отворени за него. Но се изисква много воля, молитва и всеотдайност в пътя към християнството", посочва Божият служител пред "България Днес".

На всичко това 38-годишният свещеник става пряк свидетел всеки ден. За 13 години, през които служи в Чепинския манастир "Свети Три Светители" и Обрадовската обител "Свети Мина", отец Ириней е приветствал хиляди такива души. Продължава да го прави и сега.

Чудотворната икона на Свети Мина се намира в Обрадовския манастир, издигнат на мястото на света обител от римско време. Според преданието чудотворната икона на светеца е изписана през петдесетте години на XX в. от известния художник Михаил Малецки (1900-1991 г.) и е донесена на гръб в манастира. Художникът, разказва преданието, имал съновидение - явил му се мъж с копие и щит, който заповядал да бъде нарисуван. Така се и случило.

Още с донасянето си в манастира иконата на Св. Вмчк. Мина се превръща в източник на многобройни чудеса. Дивният светител помага на вярващите при всякакви тежки болести и безнадеждни случаи. Иконата укрепва хората и в техните скърби.

Благодарни миряни свидетелстват, че молитвите, отправени към Св. Мина, помагат за изцеление на различни тежки болести. Светецът е закрилник на бездомните и сираците, бърз помощник в трудностите и бедите, покровител на пътниците. Молитвите към него помагат за намиране на откраднати или изгубени вещи.

Свети Мина помага на жени за сполучлив брак и сдобиване с рожба, заздравява съпружеските отношения и събира разделени близки, потушава избухнали вражди и утешава изпаднали в беда християни.

Райна Данаилова от столичния квартал "Подуяне" съобщава следното: Омъжила се и заживяла щастлив живот със съпруга си, обаче Бог я лишил от щастието да има рожба от сърце. Тя става на 40 години и още няма деца. Но жената не губи надежда и упование в Бог. Най-много се моли на Св. Мина и често идва в неговия манастир в Обрадовци. И той чува и изпълнява сърдечната и искрена молба, придружена с много сълзи и въздишки.

Бог надарява Райна с детенце. На 40-ия ден след раждането жената идва в Обрадовския манастир, взима си очистителна молитва, зарадвана много, като благодари на св. Мина от сърце, че е чул и изпълнил молитвата.

Чудодейно изцеление връхлита и Нели Р.

"Няколко години поред се разболявах тежко от грип. Поредната година вирусът отново ме повали и смятах, че обичайната за сезона болежка ще отмине както по-рано. За разлика от друг път обаче тежестта в гърдите ми не намаляваше и след настоятелната молба на моя съпруг реших да отида на лекар за изследване", описва началото на своя случай жената.

По-късно жената е пратена на изследвания в онкологията в София.
"Докторът каза, че има съмнение за рак, и затова трябва срочно да се направи операция. Думите му паднаха като гръм от ясно небе. Не повярвах, че именно на мен може да се случи такова изпитание. Искаха операцията да бъде на следващия ден. Помолих поне за един ден отсрочка, за да се подготвя. Той се съгласи с крайно нежелание", разкрива още Нели.

Жената не знаела към кого да се обърне. Отива отново при познатия й лекар. Той й обяснява, че прогнозата в най-оптимистичния вариант е да й бъде изрязан единият бял дроб и до края на живота си жената да бъде особено внимателна във всичко, което прави. За най-лошия вариант не говорят.

"Върнах се у дома и горчиво заплаках. На сутринта се обадих на моя позната, на която разказах всичко. Щом ме изслуша, тя категорично ми заяви: "Трябва да идеш при иконата на Св. Мина в манастира до София!" За първи път чувах и за нея, и за манастира. Веднага тръгнах. Останах няколко часа пред иконата на Св. Мина. Молих се така, както го усещах, но от цялата си душа", споделя Нели.

И продължава: "Чувствах, че само Бог може да ме излекува. Надеждата, че Св. Мина е помогнал на толкова хора, ми даваше сили. На другия ден отидохме със съпруга ми на църква и отново часове наред останах пред иконата. В понеделник, вече подготвена за операция, се явих в раковата болница. Лекарят ми каза, че ще направят последна снимка и следобед ще ме извикат за операция. Прибрах се в болничната стая. Чаках доста време. Следобедът вече преминаваше."

Единственото, което жената прави тогава, е да се моли на Бога за помощ.

"Изведнъж в стаята влезе лекуващият лекар. Той ми каза, че последната снимка от деня е на съвършено здрав човек, за разлика от тези от предишните дни. И до днес благодаря на Бога и на Св. Мина за чудото в този най-тежък момент. Оттогава животът ми се промени коренно. Сега за всяко важно нещо първо отивам при моя лекар - Господ, и при Неговия застъпник – Св. Мина", описва на финала своето чудо Нели.

Николица Цветкова от столичния квартал "Модерно предградие" разказва следното: "Започнаха да ми мъглят очите и да не виждам. Ходих на лекар. Той ми даде капки, после и други лекарства, обаче не ми помогнаха.

Предписаха ми очила, но и с тях не виждах нищо. Една жена ми каза да отида в манастира "Св. Мина", там имало аязмо със светена вода и ставали чудеса, може и на мене да ми помогне. Аз дойдох в обителта, свещеникът ми направи водосвет и се моли за оздравяване на очите ми, пих от светената вода, измих си очите и прогледнах! Захвърлих очилата. Казах на свещеника, че вече виждам, а той ми отвърна: "Бабо Николице, ти имаш голяма вяра, затова и Св. Мина ти помогна да оздравеят очите ти", разказва жената.
Източник: Уикенд 
 

Нестихващите чудеса на Св. Мина