Наскоро „Български ВиК Холдинг“ даде изключително арогантен пример как калинки биват назначавани за шефове на предприятия. Разбира се с конкурс, как иначе!

 

В центъра на сюжета е докараното до фалит „ВиК“ – Добрич, където водата е от най-скъпите в страната, тъй като се изпомпва от голяма дълбочина. И тъй като става въпрос за некадърници, които не само са опропастили въпросното предприятие, но и са отговорни за загубата на 113 млн. лева европари, в Добруджа си задават логичния въпрос – колко ли са платили, за да се бетонират като шефове. Няма точен отговор, по обясними причини, но МВР, ДАНС и прокуратурата имат начин да го получат.

 

Несменяемите шефове на „ВиК“ се оказаха некадърни калинки

След конкурса за нов директорски борд става ясно, че от общо петимата души, трима са от стария – Мария Тодорова, Саркис Караджиян и Тодор Гикински като кариерата на последния е наистина уникална. Първо е шеф във „ВиК“– Сандански, но е обвинен в безстопанственост при изграждането на водопровод в с. Кръстилци – разпоредил изграждането му, без да има разрешителни за това. Прахосани са 91 бона, а водата се оказала негодна. Дори казват, че била радиоактивна.

 

Вместо да бъде уволнен през 2019 г. бива преместен в Добрич, отново като директор. Не след дълго и там става обект на разследване. Отново обаче не го уволняват, тъй като е много високо ценен в регионалното министерство. Абонираният за директорски постове сам разказва, че бил протеже на бившия регионален министър от ГЕРБ Николай Нанков, на когото казвал „бате“. След това се сработил добре и с Гроздан Караджов. Бил на крачка от уволнението само по времето на Виолета Комитова, но отново му се разминало. Сега инж. Гикински отново ще управлява „ВиК“ – Добрич.

 

Дочува се обаче, че срещу него все още виси дело в Благоевград. Специално по делото от 2019 г. за водата в Кръстилци, той бива оправдан през март 2022 г. и така се закрепва като директор в Добрич. Не е ясно обаче дали това е окончателното решение на съда. Сега Гикински е подал декларация, че е чист като детска сълза. Ако обаче се окаже, че има разминаване във фактите, ще се наложи веднага да напусне борда, обясняват юристи.

 

В ръцете на този инженер като несменяем изпълнителен директор е водоснабдяването на над 171 хил. души  8 общини в Добруджа. В същото време разрешителните за ползване но водоизточници не са подновявани, което е меко казано абсурдно. Затова от Басейнова дирекция – Варна съставят актове на предприятието и предават материалите за този грандиозен гаф, който може да засегне здравето на много хора в прокуратурата. Селски чешми в общините Тервел и Балчик се връзват към ВиК системата без разрешение, без санитарни зони, без сертификати, а това може да разболее населението. Самият Добрич преди време е водоснабден по подобна схема с незаконно инсталирана тръба на река Батовска. За да не попадат големи боклуци в питейната вода е поставена метална решетка.

 

Въпреки описаните гафове, трима от старата управа пак са подредени за директори на дружеството, нищо че в предните години са го довели до фалит. Сега обаче те имали планове за оздравяването му, смеят се в Добрич.

 

„ВиК“ е във финансов колапс заради неефективната им работа, стигнало се е до трайна тенденция да се трупат огромни суми неплатена вода, но те са несменяеми.

Източник: Уикенд, crimesbg.com