Простотията българска понякога стига величини, за които е трудно да предположиш, че са решение на мислещ човек – част от археологическите разкопки на площад „Света Неделя“ бяха закрити, а багери подравниха мястото пред „София хотел Балкан“.

Причината – там ще бъде разширен общинският паркинг, обясниха за „Дневник“ от Центъра за градска мобилност (ЦГМ), който го стопанисва.

От общината обаче казаха, че на разкопките е извършена „теренна консервация“ и не са издавали разрешение за строеж. И двете страни не отговориха на повече въпроси – защо пространството отново ще е паркинг, до кога и възможно ли е преустройството без одобрение от общината.

В тази зона до 2015 г. имаше голям паркинг. Той се сви, когато започнаха археологическите разкопки. Паркирането на автомобили пред входа на хотела и около църквата създава проблеми за придвижването през площада, а заградената от години част (находките се съхраняваха в найлони в очакване на реконструкцията на площада) допълнително влошава облика на района, през който всеки ден преминават и много туристи.

НЕ Е ВЪЗМОЖНО? Багери заринаха история заради платен паркинг на пъпа на София

Цените за паркиране там в момента са 4 лв./час за коли и 6 лв. – за бусове. Разширяването на паркинга със сигурност ще се отрази добре на приходите на ЦГМ, макар че от там не коментираха финансови въпроси и мотиви. Аргументът им е, че и преди на този терен е имало паркинг.

Реконструкцията на района трябва да е по проекта на арх. Масимилиано Фуксас, спечелил конкурса на Столичната община през 2019 г. Целият площад „Света Неделя“ ще стане пешеходна зона, а археологията ще се експонира като върху нея ще бъде поставено дебело прозрачно стъкло, върху което да се ходи. Реализацията на проекта се бави от години заради обжалване в съда, припомни главният архитект на София Здравко Здравков.

Разширяването на общинския паркинг изглежда в разрез с концепцията на Фуксас, а и на известния датски урбанист Ян Геел, който оцени „Света Неделя“ като „една много тъжна църква, заобиколена от автомобили“ и препоръча площадът да стане пешеходна зона.

„Дневник“ попита екипа на кмета Йорданка Фандъкова какво точно се строи на площада. „Извършена е теренна консервация на археологически структури по предписание и в присъствието на реставратор“, бе краткият отговор. И не е издадено разрешение за строеж, добавиха от екипа на Фандъкова.

Източник: narod.bg, crimesbg.com