Едно от местата, на които Людмила Живкова обича да се усамотява само с личната си помощничка, бодигарда и шофьора си, е най-старият манастир в Европа. Негов патрон е Св. Атанасий, чийто празник според новия календар отбелязахме на 18 януари, ден след почитта към неговия брат Св. Антоний. Поверието за Св. Атанасий гласи, че гони зимата, отивайки в планината, където сваля дебелия си кожух и облича копринена риза като се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!“

 

Манастирът край чирпанското село Златна ливада е основан от самия Атанасий. Споменът през вековете гласи, че през 344 г. пр. хр. Атанасий Александрийски остава тук, връщайки се от църковен събор в Сердика. Решава да помогне на местните хора, притиснати от болести и други беди. Уединява се за пост и молитва в скална пещера. Призовава народа да построи храм и основава манастира. Епидемията, която върлува по онова време, наистина отминава, това място и местните хора стават ревностни християни. Смята се, че пещерата на Св. Атанасий е използвана като свято място от тракийските племена в този район.

 

Най-старият манастир в Европа е край Чирпан

Когато Людмила Живкова открива мястото, то представлява малък параклис, обграден от стари, почти рухнали сгради. Много бързо са осигурени достатъчно средства, нужни за ремонта. Древният манастирски комплекс е възкресен, основно ремонтиран и превърнат в красиво място за почивка и размисъл, като е издигнато и ново крило.

 

В манастира и околните селища се разказва, че Людмила Живкова го взима под крилото си, след като разбира, че тук се намира копие на евангелието, върху което са се клели всички крале на Франция. Така нареченото Рейнско евангелие е написано на кирилица с примеси на глаголически букви. Дъщерята на Тодор Живков разгръща копието в манастира на Св. Атанасий и води дълги разговори с игуменката на женската обител. Носят се разни легенди за пребиваването на Червената принцеса на това място, като тази, че тук тя изпадала в дълбока и продължителна медитация, че се издигала над земята в обляна от неземна светлина, левитация и т.н. Истината обаче остава скрита.

 

Хората от Златна ливада разказват, че по времето на насилственото създаване на така наречените трудово-кооперативни земеделски стопанства, манастирът е превърнат в овчарник. Възрастна жена започнала всяка вечер да сънува свети Атанасий, който й повтарял, че обителта трябва да се възстанови. Партийният секретар на селото не искал да чуе молбите на старицата. Една нощ му се явил свети Атанасий и го заплашил, че ако не освободят манастира, ще му вземе детето. Партийният секретар се уплашил не на шега и така се стигнало до възстановяване на обителта в началото на 50-те години на миналия век.

 

Манастирът на Св. Атанасий има лековит извор. Легендата разказва, че той е осветен от самия светец и използван преди него от пребивавалите по тези места готи за лечение на различни заболявания. Вярванията за водата са, че лекува кожни заболявания, подобрява зрението, пречиства организма. Лекува дори рак, вярват местните хора. Сакати прохождат, жени зачеват, слепи проглеждат, след като пият от водата. Около извора почти винаги има тълпа от поклонници, които търпеливо чакат ред да си налеят от чудодейната течност.

 

Интересна е манастирската легенда за Васил Левски. Апостола имал скривалище под една от килиите. Веднъж близката река Марица придошла и Левски успял да премине с лодка на другия бряг към с. Ябълково, предрешен като булка

Днес скривалището на Дякона е сред забележителностите на манастира на свети Атанасий.

Източник: Уикенд