Въпреки опитите за замазване на делото срещу бившите ченгета от ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков, Апелативният съд ги върна на подсъдимата банка. Ще видим обаче кога точно в Градския съд ще започне процесът срещу полицаите, обвинени като подкупни покровители на наркотрафиканти.

 

Арестът им се състоя през 2020 г., а през 2021 г. бившата спецпрокуратура написа обвинителния акт срещу тях. Казано с други думи двамата хубостници бяха обвинени, че срещу рушвети от 20 до 50 хил. лв. на месец, пазели определени дилъри, които най-спокойно продавали наркотици. Същевременно ченгетата неутрализирали конкуренцията и предупреждавали своите хора за предстоящи проверки. В нередки случаи направо блокирали разработките.

 

Според обвинението, антимафиотите имали отношение към огромните количества наркотици, влизащи от Колумбия, внесени на борсата в кв. „Слатина“ в кашони с лайм и ананаси, спипани преди 3-4 години.  

 

Най-накрая! Изправят пред съда ченгетата Цветан Панков и Кирил Ванков

Съдът обаче намери грешки в обвинителния акт и след като ги връща на прокуратурата няколко пъти, накрая го прекрати.

Междувременно стана ясно, че двамата полицаи, са от най-близкия приятелски кръг на Цветан Цветанов и кума му Станимир Флоров.

 

През 2013 г. обаче, когато идва служебният кабинет, в който Цветлин Йовчев е министър, двамата полицаи се провалят на тест за лоялност. Махат ги като негодни за работа с класифицирана информация. Според запознати това е защото ги подозират в изнасяне на информация за Флоров и Цветанов.

След като ГЕРБ взема властта за втори път, Панков и Ванков се връщат на работа в ГДБОП на бял кон. Те стават началници, а Флоров вече е директор на цялата служба, която трябва да се бори с организираната престъпност.

 

Според обвинителния акт покровителството над наркобароните е в ход от 2017 г. По същото време обаче Панков е награден с испанско отличие за сътрудничество с международните партньори. При обиск в дома му обаче намират белязани пари. Много пари са намерени и в дома на близката му полицайка Василена Фикирлийска, чиято майка е депутат от ГЕРБ.

 

Кирил Ванков е арестуван в момент, в който според прокуратурата получавал 5 000 лв. рушвет. Когато бе обявена през 2020 г., сумата предизвика иронични усмивки. Според официалната версия подкупът бил предаден лично на Росен Кръстев. Известният с прякора Стъкларя е израсъл от уличен дилър в „Люлин“ до наркобарон при Златомир Иванов – Баретата и Таки. Той пък искал да бъдат елиминирани конкурентите му – братята Жабата и Джуката.

 

Станимир Флоров също става обект на секретно разследване през 2013 г., което по-късно бива прекратено. Обвиняват го, че е покровителствал наркотрафиканти и контрабандисти на цигари срещу солидни подкупи. Разследването срещу него се води 3 години и накрая приключва поради липсата на достатъчно доказателства.

 

Потъналият в нелегалност Пламен Галев е друг бивш офицер от този отдел, разследван за нерегламентирани връзки. „Брат му“ Ангел Христов обаче работи в отдела за противодействие на терора. Явно изкушенията дебнат отвсякъде, особено когато става въпрос за много пари.

Източник: Уикенд