Интернет справка сочи, че броят на чешмите на територията на страната е 1761, като забележете – по-голямата част от тях работят.

 

Те са безплатни източници на питейна вода, построени от хора, цели семейства или фамилии. Има и такива, издигнати от кметствата или общините. Най-голям е делът на чешмите в област София, където са 499 на брой. Те са разпределени равномерно в столичния град, по-големите и по-малките селища от областта, като в това число влизат и чешмите в районите на Перник и Кюстендил.

 

Чешмите в Пловдивско и Пазаржишко, са 261, а тези в Централна България около Велико Търново, Търговище и Разград – 235. Показателен е фактът, че по билата на Стара планина също има много чешми.

Във варненско те са 169, около Сливен и Ямбол – 163, а във Видинско, Монтанско и Врачанско – 98.

 

Най-многобройни са неработещите обществени чешми покрай Дунава

И докато в останалите райони на страната чешмите са дело основно на местната управа, то в Източните Родопи е най-голям броят на чешмите, издигнати от отделни хора и семейства. Това важи за почти всички 127 чучура, повечето от които са придружени с надписи на турски език.

 

Друг интересен факт е, че най-малобройни работещи чешми са именно по дунавското крайбрежие на страната – от Видин до Силистра тече вода от 103 чешми. Покрай Дунава е най-голям и броят на неработещите чешми, каквито се срещат и в останалите райони на страната. Основната причина за засушаването им е липсата на грижа за тях, което пред последните години се превръща в тенденция.

Източник: Уикенд