Зад разпространението на синтетичната дрога фентанил във Варна, която отне живота на най-малко 10 души в града през последните три месеца, стои наркобосът Николай Тошев – Чирпанския. Това разкриват неофициално МВР източници, а думите им се потвърждават и от представители на ъндърграунд средите във Варна.

 

Стряскащите данни за смъртните случаи във Варна бяха потвърдени не от МВР или прокуратурата, а от Центъра за лечение на зависимости „Само днес“. Терапевти от центъра разкриват, че само за изминалата седмица смъртните случаи след употребата на фентанил, са 5. Общото при всички случаи е, че употребилите от новата дрога, са плащали за хероин, без дори да подозират, че приемат 100 пъти по-силно вещество.

 

Наркобосът Чирпанския, разследван за купуване на гласове, е продал дрогата убила 10 човека във Варна

В действителност бройка на пострадалите не може да бъде посочена – тук говорим само

 за регистрираните наркомани. Вероятно има десетки случаи на умрели в цялата страна в последните месеци, ако дрогата е била примесена с хероин, кокаин или вложена векстази, но това би станало ясно чак след аутопсия. Смъртта от веществото е болезнена и тежка, на практика дишането се затруднява и сърцето в един момент спира.

 

Фентанилът е болкоуспокояващо вещество, синтезирано на базата на морфина. Определят го като синтетичен хероин, но 100 пъти по-мощен от него. Неговият аналог - алфа-метилфентанил пък е цели 5 хиляди пъти по-мощен от метадона например. Според специалисти от Клиниката по токсикология във варненската Военноморска болница минимално количество фентанил, добавено към хероина, може да предизвика смърт в рамките на няколко минути, тъй като блокира центъра на дишането в мозъка.

 

Наркобосът Чирпанския, разследван за купуване на гласове, е продал дрогата убила 10 човека във Варна - Снимка 2

Засуканата депутатка от ГЕРБ Славена Точева 

През последните няколко месеца пратки с фентанил влизат в България през пристанището във Варна, но не за да продължат пътя си към Централна Европа. Фентанилът се използва като суровина за производство на скъпата дрога „туси“ и неофициално се твърди, че във Варна, в квартал „Виница“, вече функционира лаборатория за производство на „розовия синтетичен кокаин“. На наркопазара дрогата „туси“ е по-скъпа от кокаина, но в България тя е все още е сравнително непозната.

 

Заради това се предполага, че произведеното „туси“ унас се изнася към Нидерландия, Франция, Италия, Испания и Германия, където цената му достига до 150 евро за грам.

Предположението на човек от варненския ъндърграунд е, че част от влезлия у нас от Китай фентанил е бил примесен с хероин от дилъри заради недостиг на материал. През последната година цената на хероина във Варна се повиши двойно заради трудностите на трафиканти да го изнасят към Европа.

 

Според друг информатор от престъпния свят грешката, довела до смъртта на 10 човека, е била допусната от „наркоготвач“ на Николай Тошев – Чирпанския, който объркал фатално дозировката на субстанциите. И тъй като дрогата вече била раздадена на десетки дилъри, е станало невъзможно смъртоносният наркотичен коктейл да бъде изтеглен от пазара.

 

„Ако тази версия се потвърди, то може да се очакват още десетки или дори стотици смъртни случаи в следващите седмици”, мрачно пророкува варненски бандит. Все пак той допусна, че заради стартирала масова хайка на МВР сред контингента от пласьори във Варна продажбите на дрогата убиец ще секнат. От полицията вече обявиха, че във Варна са арестувани две жени от ромски произход заради смъртните случаи след употреба на фентанил. Те, разбира се, са от най-ниската брънка на веригата и едва ли ще изпеят за кого работят.

 

Засега от МВР не дават информация какво количество от дрогата убиец е открито у пласьорките и откъде те са заредили синтетичния наркотик, примесен с хероин. Твърди се, че през последните няколко месеца във Варна фентанилът е бил примесван не само с хероин, но и с амфетамин, екстази и дори марихуана.

 

„През последната година сме се сблъсквали с много случаи на т.нар. „друсана трева“ – напръскана с метамфетамини или с фентанил. Употребата им по този начин води до ужасни състояния – пълна невъзможност за ориентация, съпроводена с много силни халюцинации.

Хората мислят, че пушат трева, а всъщност става дума за нещо съвсем различно – в много случаи дори за напълно неизвестни вещества“, разказа в интервю пред Нова тв управителят на центъра за лечение на зависимости „Само днес“ Павел Павлов.

 

Подобен кошмар преди няколко месеца изживява и операторът Кирил (името му е сменено). Той признава, че пуши трева, за да разпусне от тежкия делник, един или два пъти седмично. Взима си цигарите от познат дилър, който обаче в този момент не е в София. Така Кирил купува марихуана от напълно непознат за него до този момент пласьор, препоръчан му от приятел.

„Още когато си дръпнах първия път, усетих, че е леко странна. Беше доста силна и направих само няколко дръпки. Само след няколко часа получих силно сърцебиене, ускорен пулс и силни паник атаки”, разказва Кирил. Кошмарът продължава цели 4 дни – той не може да спи, вие му се свят, кръвното му играе нагоре-надолу, получава остри панически пристъпи. Близките му дори планират да го заведат в психиатрия.

 

След посещение в болница. го стабилизират – там разбира, че цигарата му с марихуана е била „упоена” с фентанил. Лекар му казва, че ако е бил изпушил цялата цигара с марихуана, а не е спрял, е можело да се стигне до фатален край. Павел Павлов, управител на центъра за лечение на зависимости „Само днес“ във Варна потвърждава информацията, че освен с хероин, дилърите смесват фентанила с амфетамини и марихуана, което води до промяна на въздействието им върху мозъка, но и до много сериозни проблеми за хората, които са ги използвали.

 

Според данни на МВР и ъндърграунда търговията на едро, както и част от уличната продажба на хероин във Варна, са контролирани от Николай Тошев – Чирпанския.

Твърди се, че именно той приема и разпределя пристигащите във Варна пратки с фентанил – част от дрогата поема към Европа, а останалата част се използва като суровина за примес на хероин, кокаин, екстази, марихуана, както и за производството на скъпата дрога „туси“ чрез

 примеси с други наркотици.

 

Името на 43-годишния гангстер нашумя тази пролет, когато стана известно, че срещу него се водят поне 3 съдебни производства за покупка на гласове, които се наблюдават от Районната прокуратура във Варна. Важен детайл е, че по трите случая водещата версия е, че бандитът с обемисто досие е работил за интересите на депутатката от ГЕРБ Славена Точева.

 

На последните парламентарни избори, проведени тази пролет, 33-годишната Точева покори нови преференциални върхове – за нея гласуваха с лични предпочитания рекордните за Варна 10 155 човека.

Славена Точева беше трета в листата на ГЕРБ - Варна, но влезе в Народното събрание благодарение на впечатляващия си личен изборен резултат. Според събраните от МВР – Варна данни, роля във влизането на Славена Точева в парламента е имал престъпният бос Николай Тошев – Чирпанския.

 

Разследването за изборна търговия срещу Чирпанския стартира още през есента на 2021 г. Тогава (77 ноември 2021 г.) служебният МВР шеф Бойко Рашков разпорежда полицейска акция срещу Тошев и бандата му за изборна търговия. Очевидно предупреден, че ще бъде арестуван, Чирпанския се укрива, но в жилището му са открити 3000 визитки на Славена Точева с конкретни указания как да се гласува с нейната преференция на изборите.

 

В рамките на същата полицейска операция е обискиран и офисът на мастития варненски бизнесмен Даниел Славов – Дидо Дънката, помещаващ се в неговия собствен бутиков хотел „Капитол“ в центъра на Варна. Оттам са иззети 23 000 долара и 12 000 лева. По образуваното разследване за изборни престъпления все още се работи, макар то да е стартирало през есента на 2021 г.

 

Седмица преди последните парламентарни избори, проведени на 2 април, в МВР отново постъпва информация, че групата на Николай Тошев – Чирпанския се е задействала за купуване на гласове. Данните били докладвани на прокуратурата с предложение да се иска прилагане на специални разузнавателни средства. Прокуратурата внесла в съда искане за СРС, но Окръжният съд във Варна отказал. Въпреки това по време на предизборната кампания било организирано наблюдение на хотела, където е офисът на Дидо Дънката. На 24 март била получена оперативна информация за лице от село Аврен, което купува гласове в полза на Славена Точева.

 

Били претърсени автомобилът и жилището му. Намерени са пощенски пликове, надписани с имена, в които имало по 50 лв., и флаер на ГЕРБ с преференция 103. Образувано е досъдебно производство, по което и към момента се работи под надзора на Районната прокуратура във Варна. При разпита си мъжът е признал, че работи за Чирпанския. На 30 март 2023 г. е получена оперативна информация и за лице от Девня, като и в неговото жилище са намерени и иззети пари и агитационни материали за Точева, както и тефтер с имена и суми. Делото е пратено в съда, който трябва да одобри протоколите за претърсването, извършено в условията на неотложност. И това производство се наблюдава от районната прокуратура.

Източник: Уикенд