Неприятностите за Кирил Петков, откакто бе свален от премиерския пост валят една след друга като пороен дъжд.

Оказва се, че семейния бизнес на бившия премиер е погнат от данъчните. Новият бирник номер едно на държавата ще тараши семейните компании на Кирил Петков. На прицел са основно фирмата му за пробиотици и сладкарницата на съпругата му Линда – „Амели“.

При все, че сладкарницата на бившата премиерска съпруга бе затворена за почти месец, тя ще бъде обект на проверки на НАП за липса на отчети и съмнения за укриване на обороти.

Освен това от Агенцията посочват, че в сладкарницата на Линда не са правени проверки от доста време.

Ще се проверява не само дали съпругата на бившия премиер е издавала касови бележки на всеки клиент, а и дали солидните заплати на маломерния екип са отчитани коректно.

Припомняме, че заради жегите сладкарницата затвори в началото на август като спорадично бива отваряна за по няколко дни.

При все, че тортите и пастите в сладкарницата на съпругата на Кирил Петков не са по джоба на всеки, тя набра сериозна популярност покрай премиерстването му и се е радвала на солиден оборот.

Данъчните тепърва ще установяват дали този оборот е отчитан законно.

Оказва се обаче, че тарашът на сладкарницата от страна на данъчните е нищо пред проверката, която НАП възнамеряват да направят на фирмата за пробиотици на Кирил Петков.

Във фирмата на бившия премиер „ПроВиотик“ проверката ще е далеч по-масирана, тъй като има съмнения за злоупотреба с европейски средства.

Ще бъде обърнато внимание върху дейността на фирмата за цялото време, в което Кирил Петков е бил на премиерския пост.

Припомняме, че рекламно лице на пробиотиците на Петков се оказа дори световноизвестната тв водеща Опра Уинфри, която дори няма представа за това.

От НАП обаче посочват, че нямат правомощия да се ровят в това дали името на Уинфри е използвано правомерно, както и дали Петков наистина е намалил дозата на бактериите в пробиотиците си, които продава с надути цени.

Парите от еврофонда са отпуснати за разработката на иновативна разработка на пробиотик за деца, но предвид факта, че такъв отдавна съществува, няма причина да бъде финансиран със средствата на европейските данъкоплатци като иновативен продукт.

По този казус вече е изпратен сигнал и до европейския главен прокурор за нецелесъобразно използване на средства.

Мълвата носи упорито, че инспекцията на НАП ще стартира в края на този месец или началото на следващия, при все, че новият шеф на Агенцията не е обявил официално началния старт.

Източник: Уикенд