Метлата, развъртяна от вътрешния министър, явно не е достатъчно дълга и един от най-пробитите полицейски шефове - областният директор на МВР-Шумен Георги Гендов, за пореден път остава под радара.  Той се хвалел наляво и надясно, че се ползва с протекциите на висш президентски съветник, част от прословутия “Път на Копринката”. На местна почва пък за него лобирал кметът на Хитрино - вездесъщият Нуридин Исмаил. За последния се знае, че е изгонен от ДПС и в наши дни върти “турския сектор” на Делиормана в полза на ПП. Преди това пък е слугувал на Касим Дал и Лютви Местан.

 

Това алармираха в гневно писмо близки приятели на жена, загинала под гумите на дрогиран шофьор, чиито родители и до днес плащат “такса спокойствие” на Гендов задето е спасил разглезеното им отроче от заслужено наказание.

 

Историята е отпреди година, а главен участник в нея е селското богаташче Жечко Кюркчиев. В една фатална нощ, друсан до козирката, пет месеца откакто е взел книжка, той се мята в мощния джип “Волво”, собственост на майка му, и буквално на първия завой, на кръговото кръстовище на Практикер в Шумен, размазва безжалостно, с мръсна газ кола, в която се возят две жени. 22-годишната Светомира умира на път за болницата. Другата жена е с фрактури и остава на лечение МБАЛ-Шумен.

На вниманието на вътрешния министър! Пари ли е взел шефът на ОДМВР-Шумен Георги Гендов от дрогиран убиец на пътя!? Кой го пази от уволнение?

Към мястото на инцидента са насочени екипи на Полиция, Пожарна и Спешна помощ. Установено, че са се ударили два автомобила – „Ситроен Саксо“, който излизал от паркинга на хипермаркета и „Волво“, който се движил по бул. „Симеон Велики“, с превишена скорост. Колата е била много смачкана и спасители от РСПБЗН-Шумен се наложило да ги вадят от автомобила. Точно както става с трагичната смърт на Милен Цветков, и в Шумен убиецът се е отървал невредим, а по баровския му джип има само козметични драскотини.

 

Първият тест на Жечко Кюркчиев, направен минути след ужасната катастрофа, е положителен за амфетамин и той бива задържан на 28 септември 2022 г., малко след 21.18 часа. В този фатален миг, според показанията на читателите ни, фрашканите с пари родители на дрогирания келеш пращат един от адвокатите му право в дома на Шуменския полицейски шеф Георги Гендов. Какво са си говорили при закрити врата можем само да гадаем, но след два дни, на 30 септември м.г., Окръжен съд – Шумен му постановява мярка „домашен арест“. Защитниците Ивайло Тошев и Ивайло Йорданов обясниха, че при разговор с Жечко той е споделил, че във фаталния ден е бил на зъболекар, поставени са му били 3 вида упойки и два часа преди инцидента е изпил енергийна напитка.

В разследването до момента е установено, че младежът е карал с почти 94 километра в час, като тези факти са потвърдени и от спътника на Жечко, както и от записи от камери в района на инцидента.

Повдигнати са му две обвинения – за шофиране с превишена скорост след употреба на наркотици и причиняване на смърт и телесна повреда. Наказанието, което се предвижда по закон е от 3 до 15 години лишаване от свобода.

Ден преди съдът да разгледа мярката на Жечко, в кориците по делото услужливо цъфва и експресна експертиза на ВМА-Варна, сочеща, че няма наркотици в кръвта и урината на убиеца! Запознати с дебрите на следствието издадоха, че е физически невъзможно една медицинска експертиза да излезе толкова скорострелно. В общия случай документът се изготвя в рамките на между шест месеца и дори година. Освен ако някой висш шеф от МВР не се задейства. Дали в случая овластеното ченге е Георги Гендов, не се наемаме да твърдим.

 

Това, за което комисар Гендов дължи обяснение обаче е как на 30 септември 2022 г. Волвото, с което Жечко е катастрофирал, е изгоряло през нощта на охраняем полицейски паркинг, два дена след смразяващата кръвта катастрофа!!! Самозапалването на автомобила е изключено, коментират експерти. След трагичния инцидент пожарникарите нарочно отстранили акумулатора точно за да не настъпи огнен инцидент. Паркингът на полицията в Царев брод пък е с денонощна въоръжена охрана.

 

“Никой нищо не видял, не чул, не знае…”, мълвят потресени полицаи от ОДМВР-Шумен. Георги Гендов се разпорежда да се извърши проверка, като комисията, участваща в нея излиза със заключение, че “няма достатъчно данни за виновни лица”.

 

Явно джипът-убиец е пламнал свръхестествено, а вселенски огън се е изсипал над него като възмездие за погубения млад живот. Така биха го обяснили езотериците. Лица от Шуменския ъндърграунд дадоха малко по-практична версия, според която трима местни автоджамбази (отново по неведоми пътища) са получили щателно изписани от склада на шуменската полиция униформи. Нагиздени с тъмносини ризи, шапки и кубинки, те са залели колата с нафта и лежерно са й драснали клечката - дейност, която от години упражняват под ласкавия поглед на главния полицай в града.

На вниманието на вътрешния министър! Пари ли е взел шефът на ОДМВР-Шумен Георги Гендов от дрогиран убиец на пътя!? Кой го пази от уволнение? - Снимка 2

Шефът на ОДМВР-Шумен ст. комисар Георги Гендов, който  сам се хвали, че е под протекциите на един от съветниците на президента, отказва всякакви обяснения, в т.ч. и на тогавашния служебен министър. “От прокуратурата са забранили на МВР да изнасят данни за пожара на изгорелия автомобил, с който бе причинена тежката катастрофа в Шумен, при която загина 22-годишна жена”. Това коментира м.г. министърът на вътрешните работи Дерменджиев. По думите му впоследствие полицията е била обвинена, че прикрива информация.

„Според данните от охранителните камери пожарът на автомобила не е възникнал след човешка намеса“, лаконичен бе тогава Дерменджиев в ефира на БНТ.

 

Гендов не пожелава да застане и пред екипа на Нова телевизия, която през 2022 г. излъчи материал за бруталните злоупотреби на негови подчинени – служители от Пътна полиция. Дори пресцентърът на областната дирекция тогава не излезе с коментар по показаните видеоматериали.

“Има и много други злоупотреби в дирекцията, извършени от него, но всички мълчат от страх”, оплака се шуменец под пагон, пожелал анонимност.

 

Лъч светлина в този пропит от корупция и ченгесарска немарливост от страна на Георги Гендов процес, внася Прокуратурата. Държавното обвинение изземва случая с дрогирания и очевидно закрилян от шефа на полицията Гендов и го възлага на столични прокурори за да се прекратят всички опити за вмешателство от страна на шефа на ОДМВР-Шумен. На 15 юни т.г. убиецът Жечко Кюркчиев е осъден на 3 години и 4 месеца затвор при първоначален общ режим. Той е лишен и от свидетелство за управление на превозно средство за период от 5 години и 4 месеца. Кюркчиев трябва да заплати и малко над 18 000 лева адвокатски и съдебни разноски. Присъдата произнася председателят на съдебния състав от Шуменския окръжен съд Димчо Луков.

На вниманието на вътрешния министър! Пари ли е взел шефът на ОДМВР-Шумен Георги Гендов от дрогиран убиец на пътя!? Кой го пази от уволнение? - Снимка 3

Прокуратурата първоначално и поискала 6 години лишаване от свобода ефективно, които да се редуцират до 4. От своя страна прокурор Василена Анастасова от Софийска градска прокуратура и бащата на Светомира – Анатоли Станчев, заявили, че са доволни размера на наказанието. А повечето шуменци са убедени, че и тук е „играла голяма пара“. Иначе кой родител ще е доволен от подобна присъда срещу убийството на детето му на път за дома от дрогиран тийнейджър?!?

 

Каква ирония на съдбата… Месеци след този случай, Областната дирекция на МВР-Шумен е наградена в категорията „Областна дирекция на МВР с принос за подобряване на безопасността на движението по пътищата“ е отличена ОДМВР-Шумен.

Наградата, естествено е връчена на ст. комисар Георги Гендов.

Източник: crimesbg.com