Бизнесменът с меко казано спорна слава Николай Хинтоларски и регистрираното в столичния жк “Люлин” дружество, притежавано от него - “Лог Сиберия”, са сред виновниците за закъснението в ремонта на пистата в авиобаза Граф Игнатиево, което май ще се окаже по-голямо, отколкото военните го представят. Това споделиха източници от Министерството на отбраната, които се свързаха с нашия екип за да очертаят мащабите на този огромен и старателно замитан под чергата проблем с националната ни сигурност.

 

На 15 април т.г., служебният министър на отбраната обяви, че ремонтът на Граф игантиево закъснява. Поне два от договорите за ремонт на най-ключовото ни военно летище са харизани преди години именно на “Лог Сиберия”, притежавана от Николай Хинтоларски, за когото медията ни вече разкри, че той е виновник Столична община да закупува безумно скъпи улични лампи.

 

Нещо повече - на 25 май 2022 г.,  “Лог Сиберия” подава четири, еднотипни и писани като под индиго заявления до тогавашния министър на отбраната Драгомир Зарков, назначен от “Продължаваме промяната”, за значително индексиране на сключените контракти с МО. Мотивите са като изсмукани из пръсти - Ковид кризата, докладът на Световната банка или казано на жаргон - “международното положение”.

 

Сумите за индексация обаче са умопомрачителни и според нашите източници, са една от причините ремонтът на летището да е в четвърта глуха. За да сме по-конкретни, стана въпрос за договор ВИ-06-99/23.12.2020 г., с предмет Проектиране и изпълнение на СМР на обект “1550/Съоръжение за тестване на двигатели на самолети F-16 във войскови район 1550- Граф Игнатиево” и договор ВИ-06-78/17.12.2020 г. с предмет: Проектиране и изпълнение на СМР на обект “1550/Склад за резервни части за самолети F-16 във войскови район 1550- Граф Игнатиево”. С мерак за индексиране е и скандалният проект за пистата на друго военно летище - това в “Безмер”, за чийто калпав ремонт “Лог Сиберия” трябва да бъде изправена пред военен съд, коментират отвратени мъже под пагон. Последната заявка касае договор ВИ-06-71/14.12.2020 г. за “Проектиране и изграждане на комплекс за дежурни самолети-Запад”.

Заради алчността на Николай Хинтоларски да получи още няколко чувала с пачки от опоскания военен бюджет на държавата, а също и да се обогати за сметка на НАТО, България рискува скоро да не види дълго чаканите и критично необходими за модернизацията на отбранителната ни индустрия изтребители F-16. Вече официално стана ясно, че приемането им ще се забави, а за да няма неразбрали, МО е пуснало обществена поръчка, с която да удължи ресурса на още от самолетите МиГ-29.

Съветските изтребители са единствените, с които армията ни в момента разполага, за да пази небето. Много от тях обаче са с изтичащ ресурс - и заради трудното набавяне на части, но най-вече заради невъзможния ремонт. Те се обслужват предимно от воюващите Украйна и Русия.

По неофициална информация, годни да летят са само пет МиГ-29 и трябва да се ползват до пристигането на американските самолети F-16. Първите се очакват у нас в началото на 2025 г., но за да ги приемем, трябва да приключат ремонтът и разширяването на пистата в Граф Игнатиево, който се бави заради фирми от калибъра на “Лог Сиберия”. Докладът за състоянието на въоръжените сили от 2023 г. отчете сериозни забавяния там. Освен това в края на годината се появил проблем - новата писта се наводнява. Тепърва се изготвя проект за поправката ѝ. А ако ремонтът не приключи в срок, то ще се наложи България да плаща на САЩ, за да съхранява новите ни изтребители, разясниха източниците ти от отбраната.

 

Как публично неизвестна фигура като Николай Хинтоларски, с офис в Люлин, чиято физиономия никой в медиите не е виждал, успява винаги да бъде на първа линия в най-сладките и тлъсти поръчки, информаторите ни имат просто обяснение. Връзката между боса на “Лог Сиберия” и Министерството на отбраната бил друг, също неизвестен на широката публика герой Михаил “Мишо” Иванов - служител в МО, близък до всяка власт и с огромен афинитет към обществените поръчки в армията и не само. Изразът “не само” следвало да се отнася най-вече към Столична община, където смяната на властовия караул по никакъв начин не се е отразила на влиянието му.

 

Други наши източници от “Московска” 33 издадоха, че от няколко дни Европейската Прокуратура усилено продължава разследването срещу скандалната поръчка, придобила гражданственост като “жълтите павета“ на Столична Община, където изплуват скандални факти . Оказва се, че там също бил замесен Мишо Иванов, който бил в особено доверителни отношения с изпълнителя “ПСТ ГРУП”. Постъпила в редакцията ни оперативна информация сочи, че същият Мишо Иванов, незнайно под каква форма, е получил доста щедър подарък -  2,5 млн. лева от поръчката. Отчислението към джоба на посредника било наложило орязване на разходите за реденето на паветата, ето защо то не е могло да бъде изпълнена качествено.

 

Кой има интерес българската отбрана и гражданите на столицата да зависят от капризите на един алчен строителен бос и на неприлично богатия му лобист във властта, очакваме Прокуратурата на Р България да даде отговори в най-скоро време за да не бъде изпреварена за пореден път от Лаура Кьовеши.

Източник: crimesbg.com