През 2023-та година, Архангелова задушница ще бъде отбелязана на 4 ноември. Този ден е време да поменем близките си и да посетим гробовете им, а също и да се погрижим се за тях. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и ги украсяваме с цветя. В миналото, традицията е била най-възрастната жена да прелее гроба с червено вино.

Ритуалът на преливането на вино започва от мястото, където е главата на починалия, и се движи в посока наляво, като правим три кръга около гроба. На Архангелова задушница, както и при другите задушници, е прието да се правят общи трапези.

Известна и като Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза в гробищния парк се поднасят седем различни ястия, включително и любимите ястия на починалите. Това се прави, за да се "чуе" благослова на починалите по време за настъпващите коледни пости.

На тази дата е най-голямата Задушница - ето какво трябва да направим задължително

Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива и не се пие, а ние изричаме думите "Бог да прости". Старите хора казват, че ако видите мушица или пеперудка да лети около вас на този ден, това е знак, че душата на починалия е дошла. Също така се правят помени, наричани и раздавки или подавки, които се раздават.

Източник: blitz.bg