Раздразнен, премиерът Николай Денков каза пред журналистите, че не търси конфликти с никого и че правителството се стреми към политическо спокойствие, необходимо за успешното изпълнение на своята програма и за подобряване на живота на гражданите.

Не е тайна, че сглобката е под непрекъснатото внимание на президента Румен Радев, който продължава да критикува честите неуспехи на изпълнителната власт. Очевидно е, че Денков се обръща към държавния глава, търсейки по-голямо разбирателство.

По време на посещение в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (INSAIT), Денков беше попитан дали новата гранична линия между институциите се свързва със смяната на датата на националния празник. Въпросът се появи след обявлението на инициативата за запазване на Трети март като национален празник.

Относно въпроса дали подкрепя референдум за промяна на датата на националния празник, Денков подчерта, че тази политическа дискусия трябва да се проведе в Народното събрание. Там депутатите от парламентарните групи "Продължаваме промяната – Демократична България", ГЕРБ и ДПС внесоха предложение за промяна в конституцията, предвиждаща 24 май да бъде обявен за национален празник. Денков подкрепя тази идея, тъй като датата символизира стремежа към бъдещето и всичко, което може да направи България успешна.

На ръба на нервна криза: Николай Денков иска мир от Румен Радев

Относно инцидента в спешната болница "Пирогов", в който беше замесен съветникът от политическия кабинет на министъра на отбраната Мустафа Емин, премиерът подчерта необходимостта от изчакване на резултатите от проверката, която ще разкрие фактите.

Източник: narod.bg