Режисьорът Павел Павлов, който почина на 89-годишна възраст, е от хората, постигнали много в творчески план, но за сметка на личния живот. Пальо, както дружески го наричат в актьорската гилдия, знае не само възможностите на театралите и как да „изцеди” най-доброто от тях, но има достъп и до най-съкровените им тайни.

 

И те знаят неговите, като доверието е взаимно и без предателства. Имена като Леда Тасева, Невена Коканова, Катя Паскалева, приемат с открито сърце и нехаят „какво ще кажат хората” за близостта им с един самотник. Сега вече са заедно. Събраха се „горе” и с Антон Горчев, Емилия Радева, Гинка Станчева, Апостол Карамитев, Домна Ганева, Николай Бинев, Олга Кирчева, Константин Кисимов…

 

Добър приятел на режисьора бе и критикът Атанас Свиленов. Двамата правят извънредно много за паметта в областта на културата – в златния фонд на БНТ се пазят редица предавания с логото „Знаци по пътя“, представляващи телевизионни очерци за именити представители на музиката, живописта, литературата, театъра… Свиленов и Павлов са сценаристи на рубриката, популярна в началото на новия век. 

 

Последната публична поява на Павел Павлов е в края на август тази година в балканското село Иглика. В местното читалище се провежда вечер в памет на Невена Коканова. Малцината жители забелязват, че силите са напуснали интелектуалеца и че той вече се придвижва с бастун, силно отслабнал. Но не са си представяли, че го виждат за последно.

 

Кинобогинята избира да си купи старинна къща там през 1984 г. Пак в Иглика дочаква залеза на дните си. При покупката на имота Невена се опира на приятелското рамо на Павел, който й е предан като брат. Откакто нея я няма на този свят, поне веднъж в годината посещава китното селце. Душата му ликува в прегръдката на природата и прекрасните спомени. А назад във времето в дивното място се снимат два телевизионни филма с участието на Коканова – „Вечери в Антимовския хан“ (1988) и „Вампир“  (1991). Техен режисьор е Павел Павлов.

 

„Още бащите ни са били приятели – разказвал е с охота режисьорът. – После съдбата ни събра в Русенския театър, където Ечка, както й викахме, готвеше за цялата ни прегладняла компания, бандата на гладниците. Помня, като купихме старата къща в Балкана и правехме големи планове, проекти. Само че аз се уплаших от пущинака. Пристигна един майстор по откриване на подпочвени води. Прякорът му беше Чърчил. И каза: „Виж сега, мисис Коканова, не съм ти надничал в кесията колко пари си дала да купиш тая пустош, ама на твое място ще ги прежаля и беж да ме няма“. Невена настояваше: „Нали пръчките подскачаха в ръцете ти?“. „Да, вода има, но е толкова надълбоко, че кладенецът ще ти излезе по-солен от къщата." Невена не се уплаши, запретна ръкави и превърна каменната плевня в свое убежище.

 

Венчето разговаряше и с цветята, и с дърветата, убедена, че я чуват и разбират. Каквото боднеше, хващаше се. Нейните мушката приличаха на храсти. В един жарък летен ден, докато сменях листа си на пишещата машина, там ходех често да работя, я дочух да разговаря с някого на двора. Надзърнах от прозореца и що да видя – приседнала на дървена тринога, тя набиваше с чук камъните на дувара и им говореше: „Тебе тука ти е мястото. Тука ще живееш“. „да не си слънчасала, мари Невенке?“ – попитах я. „Тъй ме е учил бай Димитър, като редя камъните, да им говоря, да си легне всеки на мястото“.

 

Няма да забравя нощните снимки на „Вечери в Антимовския хан“, където тя играе Сарандовица. Бяхме превърнали в хан малкото селско читалище. Всички обитатели на махала Чомаците насядаха, за да гледат. Но селските баби възнегодуваха срещу мен, защото съм спирал непрекъснато артистите и не могат да видят как ще свърши туй театро.

 

Невена, милата, тръгна да им обяснява работата в киното и театъра с пътуване с влак София – Бургас. А в киното може да вземеш първо влака до Пловдив, пък да слезеш, да отидеш до Стара Загора, после пак да идеш до София и да стигнеш до Бургас.

 

„Значи три балета вместо един“, заключи най-окумуш бабичката, жена на майстор Димитър.

Щом спрях за поредния дубъл, тя заяви ядосана, че много добре си пътували артистите, ама аз съм ги карал, вместо с един билет, да се бръкнат за три билета. Взе си столчето и се прибра сърдита вкъщи“.

 

Павлов е свидетел как Ванга окуражава Невена Коканова да си осинови детенце. „Тейка (от Теодора - 6 р.) е късметът ти”, повтаряла ясновидката на деликатната душа на Невена. Актрисата и режисьорът са посещавали веднъж в Петрич леля Ванга, а тя винаги ги е приемала като свои духовни приятели. Свидетел е как Ванга е благославяла всяка нова роля на Невена. Наричала я керко (дъще), а него гълъбо (вероятно заради благия му нрав). Години след кончината на пророчица излиза книгата му „Ванга, каквато я видях“.

 

Всъщност разказвайки за себе си, Павлов неизбежно преминава през приятелствата си с едни от най-даровитите ни актьори. Той носи кръста при погребението на Леда Тасева през 1989 г. Тя му възлага тази тежка задача, преди да почине. Защото…

 

На 89 години почина създателят на телевизионния театър Павел Павлов

 

На рождения ден на режисьора 2 април двамата си спомнят своя игра, пропита с черен хумор- писали си един на друг епитафии за смъртта. Павел написал за приятелката си следното четиристишие:

 

Във този гроб почива Леда. Замлъкна острият език и страстните очи не гледат. Животът й бе дълъг вик!...

 

„Пупа, ти трябва да ми носиш кръста, защото написа оная точна епитафия“, пожелава в последните си дни вглъбената актриса.

 

Седмица преди да почине, специална задача му поставя и Невена Коканова. Тя предава на него и на дъщеря си чувал, чието съдържание им остава неизвестно, но ги зарича да го изгорят. Предполага се, че това са писма до Невена с дълбоко лично съдържание…

Някои смятат, че тук са и писмата, които си е разменяла с Раде Маркович

 

А сега, когато й него го няма? Режисьорът никога не се е женил и не оставя наследници. Не е известно да е правил завещание.

Във Виена живее сестра му, която също е без деца и съгласно юридическата справедливост жилището му в софийския квартал „Лозенец" ще бъде притежание на нея. Павел Павлов живее в същата. кооперация, в която апартамент имат Коко Каменаров и Радина Червенова. Какво ще се случи с личната колекция на театрала от картини, снимки, книги, документи, лични вещи на известни актьори, никой не се наема да твърди еднозначно.

 

Павлов притежаваше няколко платна на един от най-големите български живописци – Иван Кирков, с когото бе особено близък. Веднага след новината за кончината на режисьора БНТ промени програмата си. Излъчи се епизод от предаването „В близък план“ с участието на Павел Павлов. На 14 октомври, събота, от 18.30 ч. БНТ 4 излъчва „Скъперникът“ – телевизионна театрална постановка под режисурата на Павел Павлов по едноименната пиеса на Молиер. На 15 октомври, неделя, от 21 ч. в рубриката „БГ киновечер“ БНТ 1 показва игралния филм „Горски хора“ под режисурата на Павел Павлов и по сценарий на Иван Станев. В главните роли във филма, екранизация по романа на Добри Немиров „Дело №9“, са актьорите Невена Коканова, Иван Иванов, Коста Цонев, Наум Шопов, Марин Янев и др.

 

Сайтът pаvelpavlov.eu помества информация за телевизионното му и театрално творчество, както и за писателската дейност – разкази, романи, мемоари. На писането се отдава в годините, когато загубил приятелския си кръг, самотата му е крещящо осезаема.

Източник: Уикенд