Вътрешната проверка на МВР не разкри, а покри виновните висши ченгета
Едва ли някой ще остане изненадан от факта, че полицейски шефове и мастити ченгета, които са закриляли престъпната кариера на дрогирания джигит Георги Семерджиев, са се покрили и няма да понесат каквато и да било отговорност. Това става ясно от приключилото преди дни вътрешно разследване в МВР. И оказва се вина има, виновни няма.

За съжаление това се е превърнало в традиция от години наред в страната ни и продължава да се спазва, при това стриктно.

Припомняме, че дрогираният джигит уби с мощния си джип две млади жени при предизвиканото от него кърваво меле на столичния бул. „Черни връх“. Трагедията се разигра на 5 юли.

МВР покри униформените закрилници на Георги Семерджиев

Едва ли някой е очаквал нещо различно от назначената от министъра в оставка Бойко Рашков проверка. Тя така и не успя да установи нерегламентирани отношения с полицейски служители, с изключение на скандалната Симона Радева от столичното I РПУ и приятелят й Мирослав Якимов, който също е полицай, но в IV РПУ в София.

Както вече стана ясно още в първия ден след кървавото меле, бягството на Георги Семерджиев е било подпомогнато от Симона Радева и ченгета от IV РПУ. Те дори снабдили проваления футболист със стълба, чрез която да се прибере в жилището си, тъй като ключовете останали в разполовения му след катастрофата джип.

Проверката на Рашков в МВР обаче така и не успя да установи точно каква е причината, поради която дрогираният джигит шофира без книжка и с фалшиви документи, при това от 13 години насам. Не става ясно и защо не е бил арестуван за десетки престъпления, извършени на пътя в миналото. Припомняме, че 35-годишният бандит има в досието си повече от 50 пътни нарушения.

От отдел „Вътрешна сигурност“ към МВР така и НЕ са сметнали за необходимо да искат обяснения и от доскорошния шеф на полицията в Монтана Красимир Кирилов, който в качеството си на полицейски началник в Ботевград е издал разрешително за оръжие на Георги Семерджиев през 2019 г. и то най-вече имайки предвид факта, че през този период джигитът вече е бил подсъдим за търговия с дрога, след като в дома му са открити повече от 14 кг. амфетамини. Всички са наясно, че съгласно закона осъждани и подсъдими за криминални престъпления, нямат право да притежават огнестрелни оръжия. Но не и според въпросния началник очевидно.

Прави впечатление, че шефовете на наркоотдела в ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков, както и още няколко служители от отдел „Наркотици“ при столичните антимафиоти също са останали извън обсега на разследването.
Няколко независими източници разкриват, че чадърът над Георги Семерджиев е идвал именно от ГДБОП. Добри има твърдения, че дрогираният джигит е разполагал с карта за нещатен сътрудник в ГДБОП.

Повече от очевидно е, че вътрешната проверка в МВР е повече от бутафорна, имайки предвид факта, че дори не е бил съставен списък на полицаите от Първо, Трето и Четвърто РПУ в София, които си миели абсолютно безплатно не само личните, а и служебните возила в автомивката на Семерджиев.

Мълвата носи, че сред ВИП клиентите на проваления футболист, бил и самият шеф на столичното Първо РПУ – Калоян Милтенов.
При все, че мина близо месец от кървавата катастрофа, комисар Милтенов все още е на поста си въпреки очакванията на мнозина, че поне неговата глава ще падне, най-малко заради служителката му Симона Радева.

„Комисар Милтенов излезе в отпуск дни след катастрофата и се покри на семейна почивка на гръцкия полуостров Халкидики. Той дори не е бил разпитван от „Вътрешна сигурност“ като един от покровителите на Семерджиев, макар че разследването трябваше да започне от него!“, разкриват видимо възмутени редови полицаи от Първо РПУ.

Освен това те припомнят, че съгласно уставът, Бойко Рашков е трябвало да уволни поне Милтенов, имайки предвид фактът, че това е вторият му голям гаф и то забележете – от началото на годината.

Вероятно си спомняте случая от 25 февруари, когато трима ученици надраскаха паметника на Съветската армия в знак на протест срещу нахлуването на Русия в Украйна. Именно Милтенов тогава е разпоредил на подчинените му полицаи да арестуват учениците.
Арестите бяха строго осъдени от Американското посолство у нас и това наложи Милтенов да бъде наказан със „строго мъмрене“ от Рашков.

„Както се и очакваше, вътрешната проверка в МВР покри, а не разкри кои са висшите ченгета, спуснали чадър над Георги Семерджиев. Неофициално бе ясно, че Бойко Рашков бърза да претупа проверката, за да не попречи аферата „Семерджиев“ на назначението му за шеф на КПКОНПИ“, признава служител от СДВР.

Вероятно си спомняте и, че неотдавна Рашков направи опит да прехвърли провала на МВР върху прокуратурата с обяснението, че през 2019 г. Георги Семерджиев е бил защитен свидетел на обвинението по дело срещу Ради Ланеца и наркобандата му.
От прокуратурата обаче също водят разследване за чадъра над Семерджиев, опънат от служители на МВР, по което се очаква да има и обвиняеми.

До този момент разследването на държавното обвинение е установило, че през януари 2021 г. от „Пътна полиция“ е изготвено наказателно постановление спрямо Семерджиев, което не му е връчено и не е било уведомено друго отделение на МВР, нито компетентната прокуратура.
Източник: Уикенд