Мащабна схема за данъчни измами е разкрита при акция на МВР, НАП и прокуратурата. Врътката минава през търговия с луксозни автомобили и по първоначална информация е за милиони левове.

В края на миналата седмица е бил претърсен офис на голям търговец. Там данъчни, антимафиоти и прокурори открили данни за мащабната схема за измами.

Става дума за автокъща „Онтарио“, разположена в Студентски град на бул. „Асен Йорданов“ 1а.

Автокъщата е собственост на „Онтарио А и А“ ООД на Александър Христов Тодоров, който има и канадско гражданство. В момента е затворена, защото на терена е планиран строеж.

МВР и НАП удариха автокъща „Онтарио“! Шефът Александър Тодоров внасял коли от Канада с по-ниско мито и ДДС

Запознат от МВР осветли схемата, по която Александър Тодоров удрял бюджета – нашенецът с двойно гражданство купувал ударени коли от сайтове като www.impactauto.ca, където ги фактурирал на доста по-ниски цени от реалната им стойност. Така вносителят на плащал по-ниско мито и ДДС и прави огромни печалби са сметка на държавния бюджет.

Ето и едно мнение на ощетен от автокъща „Онтарио“ купувач, извадено от автофорум (правописът е запазен):

„Здравейте, автокъща „Онтарио“, Студентски град са измамници. Опитаха се да ми пробутат Мазда 6, внос от Канада, като твърдят, че колата е 2015г. и е на 30 000 км. След проверка по номер на рамата установих, че колата е 2013г., до края на 2014 е била на 70 000км. и е имала 2 ПТП-та, като при второто е изхвърчала от пътя и са регистрирани множество повреди.

Александър Христов Тодоров се оказа доста деен в бизнеса с участие в 16 дружества:

Евроспорт БГ ЕООД – Едноличен собственик на капитала

БУЛСТРОЙ ИНК АД – Съвет на директорите

АЛИНА Д ЕООД – Съдружник

Ню Шанс 96 ЕООД– Едноличен собственик на капитала

ДЖОРДЕ 90 ЕООД – Съдружник

АВТОМОБИЛНО РЕЦИКЛИРАНЕ АД  – Съвет на директорите

МАВИ Л ООД – Съдружник

ОНТАРИО А и А ЕООД – Едноличен собственик на капитала

ЕГИДА-21 ЕООД   АЛЕКСАНДЪР ХРИСТОВ ТОДОРОВ – Съдружник

ЕВРОПОЛ СЕКЮРИТИ ЕООД – Едноличен собственик на капитала

АЛИАНА ГРУП ЕООД  – Съдружник

ОНТАРИО СПОРТ – Х.А.Т. ЕООД – Едноличен собственик на капитала

АЛИАНА – Л ООД – Съдружник

АЛИАНА-В ООД – Съдружник

СИТИ ПРОДЖЕКТ БГ ООД – Съдружник

ОНТАРИО СПОРТ БГ ЕООД – Управител

Действията по разследването срещу измамите са проведени в шест града – София, Варна, Пловдив, Бургас, Костинброд и Троян. Извършени са и 23 претърсвания, като в хода на дейностите са установени 7 адреса, които не са били първоначално известни на разследващите.

„14 от претърсените адреси са на счетоводни кантори. Иззета е голям по обем документация, компютърни конфигурации, както и голям брой електронни подписи. Текат разпити по делото”, уточни на брифинг заместник главният прокурор Мария Павлова.

Само в рамките на последната година е установено, че щетата, която групата е нанесла на държавния бюджет, надхвърля 6 млн. лв.

„Автомобилите са регистрирани извън държавата. Те се внасят от чужбина. 20% ДДС не се внасят. Фирмата, която се занимава с това, е куха – тя няма офис, няма служители… Колите не са само леки, но и товарни. Стотици скъпи автомобили са вкарани в страната“, съобщиха от прокуратурата. 

Според разследващите става въпрос за схема за избягване на ДДС. Засечен е нерегламентиран оборот от 30 млн. лв., върху който е следвало да се начисли ДДС, но това не е сторено. Схемата включва поредица от кухи фирми, приспадащи данъчен кредит по Закона за ДДС без да имат основание за това.

Очаквайте продължение за схемите на Александър Тодоров!

Източник: narod.bg, crimesbg.com