Оказва се съветникът на военния министър Тодор Тагарев – Мустафа Емин е човекът антиваксър и лекуващ се с молитви, а не старшата сестра Неда Диманова от „Пирогов”.

 

Това стана ясно, след като Емин подаде оставка във вторник от поста си на съветник на военния шеф Тагарев. Набедената за поддръжничка на „Възраждане” и религиозна фанатичка медицинска сестра Диманова, която огласи резилите на Емин, се оказа по-малко вклинена в антиваксърските саги, в сравнение с буйния съветник.

 

В социалните мрежи Емин прокламира антиваксърството и дори дава пример с починало бебе след поставена имунизация. Младият активист на ДБ от Рибново е стриктен мюсюлманин и противник на иглената намеса в живота, смятат запознати – той е фанатично предан на вярата си и обичаите в родния край, а семейството му не е ваксинирано. ДБ провидели успех сред електората в помашките села и турската общност в лицето на младия „губернатор на Рибново”, както го наричат, въпреки че в медиите е познат като „господаря на Рибново" заради отказа му да сътрудничи на ДПС и да върти далаверите им по места.

 

„Емин беше човекът, който можеше да ни помогне да разцепим “бастиона на ДПС, но нищо не стана. Съпругата му, която му е безрезервно подчинена и вярна, превърна своя снимка в най-големия ни успех в кампанията. Накрая се разочаровахме, защото се оказа една от многото калинки – с педагогическо образование, но изведнъж съветник на човек от отбраната", коментират членове на ДБ.

 

Те настояли пред министър Тодор Тагарев да отстрани съветника си заради местните избори и атаките от страна на ГЕРБ и обществото към него заради случилото се в „Пирогов". Въпреки че министърът на отбраната шикалкави седмици наред, във вторник Емин не изчака уволнение, а сам обяви, че подава оставка. Депутатът Делян Пеевски бе достатъчно категоричен, че коалицията няма да търпи подобен гьонсуратлък, като изказа тезите си за прегрешилия съветник в нарочна позиция и реално предреши съдбата му. Въпреки това Тагарев бил готов и преди да жертва любимеца в името на местните избори, за да може ПП-ДБ да заприлича поне малко на ГЕРБ в отношението си към общественото мнение, разкриват десни активисти.

 

Мустафа Емин бил антиваксър

Мнозина в ДБ се чудят откъде обаче министър Тагарев е решил, че педагог по история, каквото е образованието на Емин, може да е в помощ на увехналата ни отбрана. Дори и да учи междувременно за кадет. Според запознати истината е съвсем друга – Емин трябвало да укрепи електората в спорните райони и да покаже примерно семейство, каквото имат с Айше.

 

Двойката е завършила Ислямския институт, където главен преподавател е мюфтията Мустафа Хаджи. Там предимно се учи история на исляма, тафсири и „Куран-и- Керим”, ала Тодор Тагарев смята, че тези специалности са нужни на родната отбрана и осиновява съветника Емин, който иначе е буден млад мъж. Съпругата Айше, която е прочута с блога си „От кухнята на Айше”, продължава да стои до печката и чинно да вари сладка, да пече кадаиф и да меси руло с тиквички в името“ на благоденствието на половинката й, но същевременно била топ агитатор на ДБ, разказват запознати.

 

Именно неин плакат с шамия на главата и слоган на десницата се превърнал в най-голямата пропаганда на „Продължаваме промяната” преди вота на 2 април. Според запознати Мустафа Емин дори не бил мечтаният съпруг на млада дама с две деца. По собствените му сведения, подалият оставка съветник си разигравал коня в столицата, докато половинката му Айше копаела градината им в Рибново. Малцина дори виждали жената зад волана на кола, тъй като съпругът й забранявал всякакви светски удоволствия, споделят запознати.

 

Щастието се появява на последните избори. Мустафа Емин не успява да се класира като депутат, но множеството му сподвижници решават да делегират доверие не на него, а на Айше с блога й. Хората я подкрепят и обичат, въпреки че за стандартите на Рибново тя е доста смела и екстравагантна – просто носела светски дрехи и различно подгънат шал. Заради тези добродетели изведнъж съпругът, източник на политическа радост, се оказал важен в ДБ в смесените райони.

Източник: Уикенд