Неслучилото се правителство на Росен Желязков, щеше да има министър-мултимилионер – Владимир Темелков. „Ламборгини Урус“, луксозен „Мерцедес Майбах“ и БМВ, чиято базова цена стартира от 100 000 евро, но неговото струва близо 200 000 евро, са само малка част от возилата на номинирания за министър на електронното управление.

 

Именно със сребристия „баварец“ за баснословна сума доскоро Темелков ходеше на работа в Община Пловдив, където е зам.-кмет по дигитализацията. Бойко Борисов обаче го предложи за длъжността министър на електронното управление и като най-нов негов любимец от Пловдив.

 

Заради финансовата си красота Темелков, който на 28 май се сдоби с втора дъщеря – Александра, даже бе оглеждан от ГЕРБ за кандидат-кмет на Пловдив, след като новата звезда на политиката пристана на партията, зарязвайки старите си другари от „Съюз за Пловдив“ начело с бившата любимка на Борисов Дани Каназирева.

Милионер и строителен предприемач, за Темелков се говори, че е близък и до финансовия кръг на Иво Прокопиев, но е финансов благодетел не на „Продължаваме Промяната“, както се надявали оттам, а избрал да подкрепя партията на Борисов. Мултимилионерът учуди всичките си колеги от | фирмата си „Бауленд“ преди време, след като се цани да работи в общината за 3000 лева заплата. Според запознати обаче именно Бойко Борисов го „спуснал“ на поста, за да го подготви за бъдещи политически висини – амбиция, която Темелков от години имал, а и притежавал финансовия ресурс да я осъществи. Затова и щом седна на зам.-кметското място, Темелков обяви, че ще дарява заплатата си до стотинка и „имам 4 милиона лева спестени, от които да живея“.

 

Според някои действителната сума е значително по-голяма. Действително средствата, с които разполага пловдивчанинът, могат да накарат кмета на София и също милионер Васил Терзиев да посърне, а звездата му тепърва ще изгрява. Още повече, че Темелков бе номиниран за министър на ведомство, което осигурява по традиция успешни изборни резултати за когото трябва, мълвят избраници. В средите на ГЕРБ се говори, че новият фаворит на лидера Борисов ще се отплати за номинацията прещедро, а депутати разкриват, че на последната изява на ГЕРБ Темелков нарочно бил сложен до лидера Борисов, за да покаже пред партията кой е новият любимец.

 

Благословията за възхода на мултимилионера е дадена официално и се очакваше той да кара „Ламборгини“-то си не покрай тепетата, а по жълтите павета. ГЕРБ рядко си позволяват да номинират за министри открити милионери, като един от тях бе Росен Плевнелиев.

 

Пловдивският магнат е едва вторият мастит богаташ, който открито се издига за властови пост. Темелков се очаква да има силно влияние в кабинет на Бойко Борисов не само заради финансите си, а и заради радикалните му идеи, които пробутал на лидера. Една от тях била да се направи „черен списък“ на фирми, които нямат право да бъдат допускани до участия в обществени поръчки, ако са доказали злоупотреби или некачествено изпълнение.

Източник: Уикенд, crimesbg.com