Несъмнено един от най-търсените аксесоари в разгара на лятото са слънчевите очила. За да сте сигурни, че си осигурявате качествена защита от вредните UV лъчи, е добре да заложите на утвърдени магазини, а не на случайни сергии. Проверете и дали стъклата отговарят на всички необходими стандарти.

 

Преди да тръгнете да купувате слънчеви очила, е добре да сте наясно, че съществуват няколко категории в зависимост от пропускливостта на светлината и всяка от тях е подходяща за различно време и място.

 

Така например очила 3 и 4 категория, са подходящи за плажа и планината, където слънцето е най-агресивно и светлината е най-силна, а очите са особено уязвими.

При градски условия можете да заложите на очила 2 или максимум 3 категория, за да сте сигурни, че освен, че ще защитите очите си, ще виждате добре.

 

Мошеници пробутват менте очила

Медиците предупреждават, че най-опасно е носенето на тъмни стъкла без защита, тъй като в тези случаи окото се подлъгва, че е защитено и става още по-уязвимо на вредни въздействия. Колкото и невероятно да ви звучи, невинаги по-евтините очила са без защита. В последно време дори очилата на цена от 20 лв. имат нужната протекция.

 

Съществува обаче един друг по-сериозен проблем – по-тънката плака на стъклата, което изкривява образа и води до увреждане на очите. Затова препоръката на специалистите е преди да купите слънчеви очила, да погледнете през тях в далечината в права линия, след което да ги разместите под наклон, за да видите дали образът се изкривява.

При детските очила пък се използва поликарбонатна пластмаса. Тя е удароустойчива, което е изключително важно.

 

Все още обаче съществуват доста наивници, които купуват от сергиите имитации на известни марки за по 15-20 лв., мислейки си, че са ударили джакпота. Най-лошото е, че докараните на дизайн очила нямат абсолютно никаква UV защита. Те не само, че няма да ви свършат никаква работа, а и със сигурност ще ви заведат до кабинета на офталмолога.

 

Нешо повече – менте стъклата без UV филтър правят вредните лъчения в пъти по-опасни, дори повече, отколкото ако изобщо не носите очила.

 

След всичко гореспоменато, е време да се запознаете и с категориите слънчеви очила:

Категория 0 – пропускливост на светлината 100-81% – те са подходящи за носене при облачно и мрачно време.

Категория 1 – пропускливост на светлината 88-44% – могат да се използват, когато няма силно слънце.

Категория 2 – пропускливост на светлината 44-19% – използвайте ги при слънчево време

Категория 3 – пропускливост на светлината 18-9%.

Категория 4 – минимална пропускливост – между 8 и 3%.

Източник: Уикенд