Българите масово теглят кредити, за да изкарат седмица или десетина дни на морето.

 

Инфлацията и поскъпването на всички стоки и услуги, принуди хората да вземат заем, за да успеят да си осигурят тазгодишната ваканция. Заеми от финансови институции се взимат и за ремонти, които по традиция започват в началото на лятото.

 

Морската почивка на кредит

При много от домакинствата летните харчове се удвояват заради ваканцията, което ги принуждава да теглят кредити, най-често между 800 и 2000 лв. Този летен сезон определено ще е сериозно предизвикателство за семейния бюджет.

 

Фирмите за бързи кредити доволно потриват ръце и още преди юни отчетоха сериозен ръст в тегленето. Още към края на мрат изтеглените бързи кредити, са били с цели 19% повече в сравнение със същия период на миналата година.

По-предвидливите българи предпочитат да си осигурят средствата за почивката като спестяват в продължение на няколко месеца. Почти всички отчитат, че лято 2023, е по-скъпо с поне 30% в сравнение с миналата година. Ако предходната година сте плащали по 1000 лв. за пет нощувки на морето, то тази ще трябва да си приготвите поне 1500 лв. И тук далеч не коментираме луксозните 5-звездни хотели, в които стаите започват от 600 лв. на вечер.

 

По-прагматичните напомнят и за разходите по шопинга преди самата почивка – бански, слънцезащитни продукти, плажни хавлии и др. Тъй като това рядко се включва в калкулацията, мнозина остават неприятно изненадани като теглят чертата.

Препоръката на финансистите е по-строга дисциплина в месеците преди почивката, а не рязък скок в последния момент. Освен това е важно да си направите добра калкулация, за да не се окаже, че излизате на червено. Разбира се заемите не са страшни, но е много важно да ски направите добре сметката, за да не се окаже, че после ще натоварят доста бюджета ви.

 

Немалка част от българите прибягват до ремонти през лятото като най-често стигат до заеми за целта. От фирма за бързи кредити разкриват, че за ремонти се теглят средно по 40 бона. Много е важно потребителите да изчислят правилно дали вноските по заемите съответстват на приходите им. Не забравяйте златното правило – вноската не трябва да надхвърля 30% от месечния приход, за да не ви излезе през носа.

И не на последно място – особено важно е да планирате добре приходите и разходите си, както и да избягвате импулсивни покупки.

Източник: Уикенд