Добре е да сте нащрек в сезона на цитрусите, когато консумацията им е в своя пик, тъй като търговците прилагат редица трикове за примамлив вид, който ни кара да купуваме. Спецове алармират, че мандарини и портокали се третират с вредни химикали и оцветители, за да изглеждат свежи и апетитни. За да изглеждат по този начин, цитрусовите плодове се обработват многократно с пестициди, консерванти и оцветители.

 

Според твърденията на специалистите, най-вредни са мандарините. Ярките им цветове са тъпкани с химикали и можете да се убедите в това като ги накиснете в топла вода за 20-тина минути. В нередки случаи боята, с която са боядисани оцветява ръката ви като великденско яйце.

 

Мийте със сапун и топла вода мандарини и портокали

Мнозина от потребителите забелязват и промяна във вкуса им – вече имат специфичен тръпчив аромат, който по принцип не е толкоз типичен за плода. За да ги измиете, е нужно да използвате топла вода и сапун или препарат за чинии. Освен това не е добра идея да използвате корите им за добавка в сладкиши или пък за избелване на зъбите.

 

Първото нещо, по което можете да познаете отровните плодове, е цветът им – ако са с твърде наситен оранжев нюанс, по-добре не ги купувайте. Ако пък си вземете от тях, накиснете ги поне за половин час в топла вода, съветват специалистите. За никого не е тайна, че плодовете се третират във фабриките с парафин и оцветители, а същевременно търговците не спазват правилото за изписване на всички вещества на етикета, както и че кората не е годна за консумация, уточняват от Агенцията по храните.

 

Предвид, че на ГКПП Капитан Андреево почти ежечасно се разтоварва стока, която се изследва в акредитирана лаборатория на пункта и се контролира наличието на повече от 170 вида пестициди, ако нивата на някои от тях се окажат завишени, пратката се унищожава. Очевидно обаче веригата някъде се къса.

 

Тук е моментът да споменем, че цитрусите сами по себе си никак не са безобидни. Не бива да прекалявате с консумацията им, тъй като в противен случай могат да станат направо опасни. Така например грейпфрутът трябва да се консумира особено внимателно, тъй като съдържа коварните вещества, наречени фуранокумарини, които могат да отмият от организма ви ензимите, участващи в разграждането на редица лекарства. При това водят до увеличаване ефекта на медикамента от 2 до 10 пъти. Поради тази причина съветът на медиците е да не пиете лекарствата си със сок от грейпфрут, защото по този начин нараства рискът от предозиране на медикаментите. Освен това този плод може да доведе до рязко сваляне на кръвното ви, което пък го прави отличен за хора с хипертония.

 

Макар да не са агресивни, портокалът и лимонът пък могат да предизвикат алергични реакции. Според някои учени преяждането с цитруси е предпоставка за подагра.

Източник: Уикенд