Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, се смята за влиятелен фигурант в наркотрафика по Южното Черноморие и е възстановил своята лидерска позиция след няколкото години на смут в този бизнес. Тази информация се основава на оперативните данни, които са били събрани от бургаски и столични криминалисти в началото на летния сезон.

 

Митьо Очите пак е номер едно в дрогата по морето

Според информацията от ъндърграунда, Митьо Очите е успял да възроди криминалната си мрежа по Южното Черноморие. Групировката му работи чрез нова система, където наркотиците не се поставят директно от Желязков, а се прехвърлят чрез различни посредници и складови помещения. Те зареждат с разнообразни наркотици като кокаин, марихуана и синтетични вещества (амфетамин, екстази и други) широка мрежа от дилъри, независими един от друг.

 

„Наркотиците се продават само на едро, като кримибандите от цялата страна, които искат да пласират дрога в Слънчев бряг, Созопол, Поморие, Лозенец и другите курортни градове на юг от Бургас, са длъжни да зареждат стоката от Митьо Очите“, разкриват запознати. Според думите им дилърите, които не се съобразяват с това условие, рискуват да бъдат погнати и от командированите на морето полицаи, и от местните мутри, действащи под прикритието на охранители.

 

Смята се, че Димитър Желязков – Митьо Очите обезпечава морски маршрути, за да транспортира дрога към Турция, като има данни за водеща роля на морския Ал Капоне в износа на марихуана към южната ни съседка. Твърди се, че под контрола на Митьо Очите функционират поне две плантации за марихуана в поморийските села Бата и Страцин, както и оранжерия в село Българово край Бургас.

 

Леката дрога се изнася към Турция, а част от реколтата се разпространява по Южното Черноморие. Групировката на Митьо Очите захранва с марихуана и малка част от пазара на дрога във Варна, сочат оперативни данни на МВР.

 

Събраните данни в МВР за завръщането на Димитър Желязков в наркобизнеса са озадачаващи предвид обстоятелството, че само преди 3 седмици несебърският Ал Капоне беше пуснат окончателно на свобода под гаранция от 20 000 лева с решение на Апелативния съд в София по „прашасалото" дело за ръководена от него престъпна банда за изнудване, принуда чрез заплахи, поръчкови палежи, побои и търговия с наркотици. Митьо Очите е подсъдим от лятото на 2018 г., когато беше закопчан в Турция и екстрадиран у нас.

 

Той прекара повече от 3 г. в тъмницата, а впоследствие и под домашен арест, оборудван с електронна гривна на крака си. През това време Димитър Желязков многократно опитваше да излезе на свобода, мотивирайки молбите си към съда с влошеното здравословно състояние. През последното десетилетие Митьо Очите беше безспорният №1 в наркобизнеса по морето, като организацията му пласираше на дребно по 50 кила кокаин всяко лято.

 

Желязков събираше и такси от софийски наркогрупировки, изпратили свои дилъри на Южното Черноморие. Монополът на Димитър Желязков върху търговията с дрога по морето се пропука на 8 юни 2016 г., когато бе направен на решето в гангстерска престрелка с Божо Кравата и мутрите му в ресторант „Фор Ю“. Две години по-късно, след като Очите оживя след серия от животоспасяващи операции, той бе обявен за издирване от МВР като бос на банда за търговия с дрога, рекет и побои. След като го закопчаха в Истанбул, а впоследствие го екстрадираха в България и въдвориха в тъмница, мнозина представители на ъндърграунда прибързано пророкуваха, че е настъпил краят на бандитската му империя.

Източник: Уикенд, crimesbg.com