След изключително силния първи месец от откриването на сцена „Централни хали“, през юли новото градско пространство за култура, създадено от Kaufland България, ще предложи нова палитра от атрактивни събития, подходящи за всеки член от семейството.

Една от знаковите активности през юли ще е изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те", която представя 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период на основателя на фотоагенция „БулФото“ Евгени Димитров. Посетителите ще могат да се потопят в духа на първите улични музиканти, прославящи България и до днес, зараждащите се субкултури, фрагментите, формирали характера на улична София, емблематични сгради като НДК и вече несъществуващия Мавзолей. На откриването й на 9 юли ще бъдат поканени част от популярните музиканти, които са запечатани от обектива на талантливия фотограф, които ще разкажат спомените си от това време. Изложбата ще остане активна в обособеното пространство за култура и археология в сутеренния етаж на Централни хали до края на юли. Седмица след нейното откриване (на 16 юли) на съпътстваща беседа ще бъде представен сборника "Истории от 90-те" на издателство ICU, създаден с участието на Евгени Димитров в компанията на още десетина автори, сред които и Георги Господинов.

На 17 юли Централни хали ще посрещнат участниците в Международния фолклорен фестивал "Витоша". Те ще се запознаят с културното наследство, което съхранява емблематичната сграда и ще изненадат софиянци със зрелищни фолклорни танци от 5 континента.

През юли продължава и тематичната линия за кулинарната култура и разнообразие. На 11 юли „Мулти Култи“ и „Мигранти с таланти“ ще представят света на персийските летни безалкохолни напитки, известни като шарбат. Това събитие ще зарадва вкусовите рецептори на всички гости, като всеки ще може да си приготви на място три вкусни летни напитки. На 25 юли е второто издание на специално създадената за Централни хали поредица на Ирина Тенчева -„Хали И ритуали“, където тя ще проведе нейния емблематичен „клас с квас“.

Сцена „Централни хали“ вече е новия дом за късометражно кино. В партньорството с Кинематограф ще бъде представена селекция от най-доброто българско и световно късометражно кино. На 10 юли темата ще е „Далечния Изток“, а на 28 юли ще се разкрие невероятното въображение на изключително рядко показвани български филми.

През юли продължават и образователните беседи и разкази с Бохемска София и Исторически маршрути. За първи път в новото градско пространство ще гостуват от Български архитектурен модернизъм. Те ще разкажат историята на популярните архитекти Фингови, съпоставяйки сецесион (архитектурния стил, който е застъпен и в сградата на Халите) с модернизъм като стилове на архитектура в София.

В края на месеца за първи път Сцена „Централни хали“ ще е домакин и на театрална постановка. Гостите на пространството ще могат да се насладят на  моноспектакълът на Севар Иванов „Кученцето се засмя“.

Изключително богата програма очаква и най-малките посетители на Централни хали. Всеки уикенд за тях ще бъдат организирани интересни образователни събития. На 6 юли кулинарните майстори от Amuse Bouche отново са подготвили творчески вкусотии за малките шеф готвачи с цветна работилница по декориране на сладки. Летните недели пък са посветени на четене в партньорство с най-голяма детска книжарница в България -  Greenwich Junior. На 13 юли малчуганите ги очаква театралното представление на Мариета и Марионета „Косе Босе“, а на следващия ден детска корабостроителница с Woood.

Допълнителна информация за културната програма на „Сцена Централни хали“, както и детайли за предварителна регистрация и билети за отделните събития ще бъде регулярно публикувани на www.sofia-hali.bg и в социалните мрежи.

 

За Kaufland България

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7500 служители. През 2024 г. компанията разполага с 66 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.