Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, наричана в сектора разговорно медицинската ДАНС, е орган към министъра на здравеопазването, който издава разрешителни за работа на всички лекари и лечебни заведения, контролира качеството на медицинските услуги, следи за медицински грешки, организира трансплантациите и отговаря на сигналите на граждани за проблеми в болниците и при лекарите, за неправомерно поискани суми, пренебрежително отношение от страна на медиците и др.

Агенцията е изключително важна, защото инспекторите й могат да установят всички грешки в управлението на лечебни заведения, които могат да застрашат пациентите и да се отразят неблагоприятно върху персонала.

Именно затова отстраняването на някой от нейните инспектори, които по щат са 52 за цяла България, е събитие в сектора.

Последният такъв случай е след назначените три проверки в „Майчин дом“, след които се наложило докладите за случващото се в болницата да бъдат променяни три пъти от ръководството на ИАМН, а главният проверяващ инспектор – д-р Васко Кацаров, да бъде уволнен. Той свързва уволнението си единствено с проверката в „Майчин дом“.

Медицинската ДАНС погна „Майчин дом“, какви схеми правят лекарите?

Хронология на проверките

След протеста на част от екипа на „Майчин дом“ за начина на разпределяне на заплатите и възнагражденията и уволнението на временно изпълняващата длъжност завеждащ анестезиологията и реанимацията д-р Елена Георгиева, здравният министър проф. Христо Хинков присъства на рапорт в болницата и призовава екипа да му посочат едно нарушение, заради което да отстрани директора (повече четете в петъчния брой на „Капитал“). Отделно от това синдикатът „Защита“ бомбардира министъра със сигнали за нарушения в болницата. Здравният министър, който твърди, че конфликтът е само междуличностен, решава, че трябва да назначи проверки в „Майчин дом“. Те започват в началото на месец юли.

Какъв точно е резултатът от проверките е записано в констативните протоколи от тях и в докладите до министъра, които „Капитал“ поиска по реда на Закона за достъп до обществена информация.

В редакцията, обаче, се получи информация, че ИАМН е установила несъответствия на част от изводите, които не са инкорпорирани в констативния протокол и с молба за извинение изпълнителният директор на ИАМН проф. д-р Росен Коларов е изпратил окончателен доклад от извършените проверки до МЗ. Веднага след това проверяващият „Майчин дом“ е уволнен. Версиите на неговите колеги са, че или е маскирал разкрития в проверяната болница или пък е бил прекалено суров с проверяваното лечебно заведение.

Директор доклад пише, по три пъти пренаписва

Проверяващият д-р Васко Кацаров е гинеколог от повече от 38 години, бил е директор на няколко болници, познава голяма част от гилдията и е бил служител в Министерството на здравеопазването. Доскорошният инспектор си закрил кабинета, в който преглежда, за да отговори на поканата от ИАМН да стане държавен служител преди две години.

Въпреки че проверява случай на починала родилка, Кацаров се заема с проверката на „Майчин дом“ чинно и предава констативните протоколи в срок. Той категорично отказва да коментира каквото и да било от проверките в „Майчин дом“ като се позовава на служебната тайна.

Разказва, обаче, пътя на документите нататък.

С документацията се заема заместник-директорът на агенцията Фидел Косев (бивш депутат от БСП). Той е назначен в агенцията, още когато тя беше агенция за медицински одит и се управляваше от проф. д-р Златица Петрова. Самата проф. Петрова беше на няколко пъти освобождавана и връщана по времето на ГЕРБ в агенцията. Сега е на граждански договор там.

Проф. Петрова пък е рецензент на голямата докторска дисертация на настоящия директор „Майчин дом“ проф. Иван Костов, защитена в Медицинския университет – Варна, а също и на проф. Росен Коларов, сегашният директор на ИАМН, също станал професор в МУ – Варна. Според източник на „Капитал“, пожелал анонимност, проф. Петрова също е взела отношение по писането на докладите за „Майчин дом“ и уволнението на инспектора.

Косев изисква документи от проверката, редактира доклада и написва свой вариант, който именно предава в Министерството на здравеопазването. Какво е пишело в първоначалния текст на проверяващия – д-р Кацаров – не е ясно. Следва среща между директора на агенцията проф. Коларов, заместникът му Косев и здравния министър и трети доклад, подписан от директора проф. Коларов.

По принцип заместник-директорът няма право да подписва доклада до министъра, освен ако изрично не е упълномощен със заповед и вече има такова отменено наказателно постановление, подписано от Фидел Косев, което стана публично известно.

„Докладите до министъра не са дискутирани с мен. Създаването на различен доклад е право на ръководството. Така са преценили, това са написали. Аз не зная на каква база. Сигурно на база на документите, които имаме“, казва доктор Кацаров.

След третия доклад, предаден в министерството, следва внезапно освобождаване на проверяващия. Д-р Кацаров е уволнен по Закона за държавния служител по члена, който предвижда това да се случи, когато служителят се пенсионира.

„Дойдох на работа и ми връчиха заповедта. Но аз бях пенсионер и когато ме назначаваха. Тук възниква друг въпрос. В агенцията работят не по-малко от още 10 пенсионери, хората са недостатъчно като цяло. Бях изненадан, защото познавам ръководството и те ме познават. Беше нормално да се разделим като хората и да ми кажат, че трябва да си отида, но такъв разговор нямаше“, казва д-р Кацаров. Той допълва, че на него са възлагали най-тежките случаи в акушерството и гинекологията – починали родилки и бебета.

Той не вижда друга причина за освобождаването си, освен проверката на „Майчин дом“.

„Направихме съответната проверка. Написахме си съответния констативен протокол, в цялата си работа съм бил абсолютно обективен, безпристрастен и съм се позовавал само на фактите, които сме получили като документи“, казва д-р Кацаров. Той още веднъж допълва, че е право на ръководството да си отговарят както желаят.

„Ние, инспекторите, отговаряме от името на изпълнителния директор, той го одобрява, ако не го одобри няма да го пуснем. То е записано и в нашия правилник. Но можеха да ме викнат и да кажат – приключваме с теб, имаш различно мнение от нашето“, казва д-р Кацаров. Той допълва, че ще продължи да работи в администрацията или като гинеколог, но няма да си регистрира собствен частен кабинет, защото регистрацията ще трябва да мине през Фидел Косев и проф. Коларов и те могат да му откажат.

Какво е проверявала агенцията

На въпросите на „Капитал“ от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ отговориха, че се срещат с ръководството на министерството оперативно и във връзка с текущата работа и правомощията им.

Те обясняват, че проверяващ екип от трима инспектори на ИАМН е извършил три проверки на СБАЛАГ „Майчин дом“. Две от инспекциите са по сигнали, изпратени на ИАМН чрез Министерството на здравеопазването (МЗ). Третата проверка е планова – структура, устройство, дейност и организация на медицинската помощ в съответствие с изискванията на Закона за лечебните заведения, Закона за здравето и подзаконовите нормативни актове по тяхното прилагане, и е била включена в шестмесечния план за проверки на ИАМН, публикуван на сайта на агенцията. Трите проверки са приключили с три констативни протокола.

„Към Министерството на здравеопазването се изпращат писма с резултатите от проверките, като към тях обикновено се прилагат констативните протоколи от плановите проверки по структура, устройство, дейност и организация на лечебно заведение (ЛЗ). В конкретния случай до МЗ са изпратени две писма. Поради установяване на пропуски и несъответствия с констатациите от трите констативни протокола в написаното първо писмо, е изпратено второ. Към първото писмо е приложен констативен протокол от плановата проверка“, казват от ИАМН.

От агенцията обясняват, че писмата с отговори до МЗ, жалбоподатели и др. институции се изготвят в съгласувателен режим (подпис на изготвил писмото, подпис на съгласуващ по йерархията ръководител/и) и се подписват от директора или заместващия го със заповед заместник-изпълнителен директор.

Ръководството на „Медицински надзор“ твърди, че причината за освобождаването на проверяващия д-р Васко Кацаров е, че е придобил и упражнил правото си на пенсия и не отбелязват от кои от констатациите му не са доволни.

Констатациите от извършените проверки се съдържат в констативните протоколи, които ще получите по ЗДОИ, казват от агенцията.

Източник: narod.bg