Лошите климатични условия са основната причина за изключително слабата реколта от акациев мед тази година в България. Същевременно заради вноса от трети държави миналата година българският мед залежава по складовете, което изправя пчеларите пред сериозни предизвикателства.

 

Медът тази есен ще струва 20 лева

Така например пчеларите в Североизточна България започват стопанската година с трудности и несигурност. Пчелините на Полина Милчева, разположени в горските масиви на Батовското плато, за първи път от години не виждат разцъфнали билки на Еньовден.

 

Радостин Николов прогнозира, че ще получи около 9 пъти по-малко мед в сравнение с миналата година. Това води до очаквано повишаване на цената, която може да достигне до 20 лева за килограм.

"Съмнявам се, че ще бъде по-евтино. Просто няма да успеем да се справим с разходите", коментира собственикът на няколко пчелни кошера в Северозападна България.

 

Разходите на пчеларите постоянно нарастват, което налага намаляване на пчелните семейства. Освен това, от години местните пчелари се сблъскват с проблема с вноса на мед от Китай, а в последно време и от Украйна. Това оказва натиск върху пазара на биологично чистия продукт.

 

Производителите смятат, че е необходима регулация в обществените взаимоотношения на хората, така както е при пчелите – при липсата на достатъчно паша работничките редуцират броя на търтеите.

Източник: Уикенд