Седем от общо 17-те обитатели на парка за бивши танцуващи мечки над Белица вече спят зимния си сън, без значение, че навън циганското лято топлеше седмици наред страната. От парка отбелязват, че спящите животни са Мима, Боби, Маринка, Светла, Йета, Чарли и Дана.

 

Те започнали да се подготвят за зимния си сън още при първите признаци на застудяване в края на лятото и началото на есента. Някои от животните са изкопали съвсем нови бърлоги, докато други само са поправили миналогодишните си обиталища, чийто вход винаги е тесен.

 

Мечките заспаха зимен сън

Преди да си легне, мечката се охранва, натрупвайки 10-15 см. мазнина и качва до 18 кг. седмично, тъй като зимният сън може да й коства до 50% от теглото. Храносмилателната й система сякаш се запечатва и всичко погълнато се усвоява докрай. Огромните й размери и плътната козина намаляват охлаждането на тялото през студените месеци и тя пести енергия.

 

Зимният сън, наречен летаргия е като вцепеняване, забавяне на сърдечния ритъм и дишането, и незначително понижаване на телесната температура като при обикновения сън. В природата кафявите мечки обикновено спят между 3 и 6 месеца – най-често от късна есен до ранна пролет, като периодът може леко да варира в зависимост от времето.

 

Преди дни стана ясно, че и мечките в зоопарковете са започнали да заспиват като първа е 14-годишната Диана – една от 9-те мечки в зоологическата градина в Стара Загора.

Източник: Уикенд