Из коридорите на столичната АГ болница „Шейново все по-упорито се носи мълвата, че зад аферата с разменените бебета стоят адвокати, обслужващи интересите на т.нар. „здравна мафия“ в България. Достоверността на мълвата бе неофициално потвърдена и от представители на АГ „Шейново“, разпитани като свидетели на старта на съдебния процес в Софийския градски съд.

 

Там в началото на седмицата стартира делото за финансово обезщетение, заведено от едно от семействата, чието новородено момиченце беше разменено с друго бебе. Искът към общинската болница е за 300 000 лв., а идентично дело за финансово обезщетение в същия размер вече е заведено и от роднините на другото момиченце. Двете деца, чиито родители твърдят, че са били разменени от нехайни акушерки в „Шейново“, дойдоха на бял свят на 13 септември 2022 г. Два месеца по-късно едната майка, която ражда чрез секцио се усъмнява, че това е нейното дете и иска ДНК експертиза.

 

На 16 декември резултатите показаха, че двете бебета в действителност са били разменени при раждането, след което на 13 януари т.г. децата бяха върнати всяко на биологичните си родители. Първоначално обаче една от майките отказваше да се яви в болницата, за да й бъде направен ДНК тест, и уверено твърдеше, че детето, с което си е тръгнала, си е нейното. Подозренията са, че в акушеро-гинекологичната клиника бебетата са били разменени умишлено или пък е допусната груба грешка от страна на персонала.

 

Впоследствие и двете родилки обвиниха болницата за причинени тежки страдания при връщането на бебетата на биологичните им родители.

 

„Много беше трудна размяната, имахме изключителна връзка с бебето, понеже я кърмех. Тя е страхотна. Смее се с глас, усмихваше се, когато ме види. Нямам думи да опиша колко е тежко да се разделиш с дете, което си гледал от новородено. Държал си го в прегръдките си, топлил си го. Дала съм й първата майчина милувка и целувка. Това е жестоко. Рана, която никога няма да заздравее. Опитвам се да гледам в бъдещето и да мисля, че всичко ще бъде наред. Не смея да я видя след размяната. Гледам само снимки и клипове, които си изпращаме с другата майка. Никой не искам да преживява болката, която съм преживяла аз“, казва една от родителките с разменените деца.

 

Работещите лекари, акушерки и санитарки в АГ „Шейново“ обаче имат съвсем различна версия за драмата с разменените бебета. Според тях бебетата са разменени след изписването им от АГ „Шейново“, като цялата схема е движена не от майките, а от чевръсти адвокати, целящи да катурнат директора на общинската столична болница д-р Румен Велев, а и да измъкнат солидно финансово обезщетение от АГ „Шейново“.

 

„Разследването на прокуратурата не установи нарушение на правилата, установено беше, че гривничките, които са поставени на бебета при раждането им, са същите, с които родилките и новородените са били изписани. Още преди месеци стана известно, че гривничките са проверени, номерата са проверени, поставени са от акушерката както на майките, така и на бебетата, и процедурата е спазена. Акушерката потвърди, че при изписване номерата са сравнени“, категорична е адвокатката на АГ „Шейново“ Величка Костадинова.

 

В кулоарите на съда 7 лекари и акушерки от АГ „Шейново“, призовани като свидетели, намекнаха, че бебетата са сменени 2-3 дни след изписването им, а един от лекарите даже призова майките да бъдат разпитани с детектор на лъжата, за да се установи дали казват истината, или са съучастници в схема за източване на финансови средства от общинската болница.

 

Майките на разменените бебета в АГ болница „Шейново“, част от врътката на медицинската мафия

 

„Защо нито една от родителките не е пожелала да се яви на полиграф? И двете майки не искаха да се водят преговори с болницата, настояваха да получат пари за причинените им страдания. Много е възможно жените да са подлъгани от адвокати, обслужващи здравната мафия с обещания за крупни финансови обезщетения, коментира лекар от АГ „Шейново“, разпитван като свидетел по делото за обезщетение.

 

Според думите му голямата цел на аферата с разменените бебета вече е постигната – довела е до смяната на директора на болницата д-р Румен Велев, който от години се противопоставял на опити да бъде източвано лечебното заведение чрез врътки с мними усложнения при раждания със Здравната каса.

 

Преди по-малко от месец – на 14 септември 2023 г., директорът на общинската АГ болница „Шейново“ д-р Велев беше отстранен от поста. Решението бе взето с гласовете на ГЕРБ и съветници от БСП на последното заседание на Столичния общински съвет. На негово място до провеждането на конкурс, но максимум за 6 месеца беше назначена д-р Таня Андреева, която е семейна приятелка на съпругата на Сергей Станишев. Един от мотивите за отстраняването на д-р Велев беше именно случаят с разменените в болницата бебета.

Източник: Уикенд, crimesbg.com