Асоциацията за защита на потребителите настоява за провеждане на разследване на млечните босове и големите търговски вериги, свързано със съмнения в картелна договореност за повишаване на цените на млякото и млечните продукти. Организацията призовава Комисията за защита на конкуренцията също да започне проверки, както и Министерството на земеделието и храните, Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите да изпълнят своите функции по контрол.

Председателят на асоциацията, Пейо Майорски, обяснява, че налице са конкретни данни, които показват необясними аномалии в цените на суровото мляко и млечните продукти. В много части на България изкупната цена на суровото мляко е изключително ниска, докато магазинните цени на прясното мляко и млечните продукти са значително по-високи.

Мафия и картел! Млечни босове заедно с хипермаркетите щавят народа

Асоциацията цитира и проучване на Европейската комисия, което алармира, че България е сред страните в ЕС с много ниски изкупни цени на суровото мляко. Докато средната цена на суровото мляко в ЕС през юни е била 41,15 евроцента за литър, което е седмата най-ниска стойност, у нас състоянието на пазара е доста по-различно.

Наред с това, цените на маслото и сухите млечни продукти в ЕС са намалели, но този тенденция не се отразява на цените в родното производство. Например, цените на киселото мляко са нараснали, което може да се създаде впечатлението за липса на конкуренция на пазара.

Според Асоциацията за защита на потребителите, тези факти подкрепят необходимостта от задълбочено разследване на възможни изкривявания на пазара и картелни договорки сред млечните производители и търговските вериги. Въпреки че цените на горивата и електричеството са намалели, цените на млякото и млечните продукти продължават да стоят високи, което предизвиква загриженост и основания за картел и спекула.

Източник: narod.bg