Италиански лицей, Горна Баня е обект на мафиотско управление от 35 години насам. Интересното е, че не е управляван от мутра или нещо такова, а от уважаваната бивша учителка Величка Велянова, която е вече на 80 г.

Въпреки преклонната си възраст, Вичка отказва да предаде властта. Тя бе махната от поста „директор“ от министъра на културата Велислав Минеков, но конкурс за нов директор все още не е проведен и дотогава все още старият изпълнява функциите си.

Конкурс трябва да има до края на месеца, но той едва ли ще промени нещо. За фаворит в него се счита доверен на Велянова човек. Това е преподавателят по биология Иван Капурдов. Очаква се той да е новият директор, което значи, че Величка ще продължи да дърпа конците. Освен това се говори, че той ще я направи председател на училищното настоятелство.

Срещу нея има куп сигнали от учители и родители, дори прокуратурата я разследва, но все още наглостта й надделява и не се отказва от поста си. И няма как да е другояче, след като от години върти далавери за милиони.

За да постъпи в частното школо един ученик, родителите му броят цели 10 000 евро. Нямало голямо значение нивото му по италиански. Само трябвало да има основни познания и парите.

По-скандалното обаче е, че има такса за отказване и тя даже е двойна. Ако някой иска да напусне, брои на Величка и хората й 20 000 евро. Ако не го направи, веднага се търсели адвокати да го атакуват. Това е скандална схема за печелене на пари и е уведомена прокуратурата за нея.

Другото скандално под ръководството на Велянова е свързано с храната. В лицея всеки ученик плаща по 300 лв. на месец за храна, която уж трябва да е първо качество. Нищо подобно обаче, тя се поръчвала от същото място, откъдето и в държавните училища. Тоест учениците в частното училище ядат същото като тези в държавното, но си плащат за него.

Всичко това е превърнало управлението на Величка Велянова в едно от най-скандалните училищни управления, а и най-дългото. Тя оглавява Италианския лицей през 1987г. Това е третото й прекъсване. Предишните две са съвсем кратки. Те са през 90-те години на миналия век, когато политическата вихрушка е погълнала и нея, но тя е успяла да изплува отново.

Източник: Уикенд