Факт е, че вкусната лютеница отдавна не е евтина. Производители и търговци обаче предупреждават, че се очаква да поскъпне още.

 

Отдавна минаха времената, в която тази вкусотия струваше жълти стотинки и бе символ на най-скромното хапване. Сравнено със сегашните цени обаче, новата реколта ще ни изненада още по-неприятно и няма да е чудно, ако се нареди на рафтовете с най-скъпите сосове и горчици.  

 

Доматите шокираха потребителите с цифри още миналата година, като не поевтиняха достатъчно дори в разгара на сезона. Същото се случи и това лято. Със сигурност в средата на септември, когато мнозина приготвят зимнината, цената им отново „ще изправи на нокти” купувачите. И в момента доматът триумфира със солени цени, като дори най-лошото качество от него се търгува на цена от 3.50 – 4 лв.

 

Масовата цена на килограм е 5 лева , а ако искате да консумирате истински ароматен градински домат, плащате 6-7 лв. Цената на едро пък е 3.50 лв.

Тъкмо в навечерието на сезона, в който у нас се прави лютеницата, доматите от сортовете, които се използват за тези цел, струват поне по 3,50-4 лв. килото, което е истински удар по домакинствата с традиция да нареждат в мазето лютеница собствено производство.

 

Лютеницата става лукс, бурканчето скача двойно

Потребителите се надяват поне цената на консервните домати да падне през този месец, но преобладаващата част няма да могат да направят големи количества буркани.

Вече стана ясно, че тази година реколтата е много слаба. Това потвърди и председателят на Националната браншова камара „Плодове и зеленчуци“ Цветан Цаков, подчертавайки, че сме загубили повече от 50% от реалната българска реколта. Проблемът обаче е, че вносните зеленчуци също не са и няма да бъдат евтини, особено тези от Гърция, където огромният пожар унищожи голяма част от земеделските стопанства.

 

Ще продължим и занапред да консумираме скъпи плодове и зеленчуци, тъй като преобладаващата част от вноса е от южните ни съседки. Близо 95% от розовите домати са внос от Турция.

 

Не на последно място запознати с пазара посочват, че лютеницата на пазара не се произвежда с пресен домат, а с евтин внос буркани и консерви от Китай. Така може да се окаже, че хем ядем некачествена и престояла продукция, хем плащаме прескъпо за нея.

Източник: Уикенд